Dood VS-rechter Scalia goed voor klimaatverdrag Parijs

De onverwachte dood van Amerikaans lid van het Hooggerechtshof Antonin Scalia leidt niet alleen tot een politieke aardverschuiving in de VS, maar kan ook grote implicaties hebben voor het klimaatverdrag dat in 2015 in Parijs werd bereikt.

Met rechter Antonin Scalia verdwijnt een bikkelharde tegenstander van de klimaatplannen van het Witte Huis, net nadat het Hooggerechtshof die plannen had opgeschort. Het lot van het wereldwijde klimaatakkoord leest stilaan als een heuse thriller. Het akkoord, dat eind 2015 na lange en moeizame onderhandelingen werd bereikt in Parijs op de klimaatconferentie COP21, kon er enkel komen nadat China en de VS eerder in 2015 overeengekomen waren om allebei een ambitieuze klimaatpolitiek te gaan voeren.

Voor Amerikaans president Barack Obama was dat echter makkelijker gezegd dan gedaan: hij kampt met een vijandig gezind Congres met een Republikeinse meerderheid dat gekant is tegen klimaatinspanningen en nieuwe klimaatwetten nooit zou laten passeren. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be