Domhoudende neonazi’s, armhoudende hervormers

Het begint een werkverdeling te worden tussen ultrarechts en ooit-beschaafd-rechts. Ultrarechts maakt lawaai over wat De Gewonde Normale Nederlander ontnomen wordt, en er zijn nogal wat halfwasintellectuelen die als slippendrager of als leverancier van doordacht klinkende sausjes. Aan net-niet-intellectuelen is Nederland rijk, er was een tijd dat ze voor links poseerden, nu zien ze heel veel in wat ze niet openlijk rechts zullen noemen. Sommigen zullen zich als “conservatief” bestempelen, de brigade achter Baudet die even uit zicht was en nu weer openlijk opduikt, met name: Cliteur, Spruit die zijn naam te ordinair gespeld vindt en meer van die lui die Edmund Burke ook al niet gelezen hebben maar zich wel naar hem vernoemd hadden.

Het conservatieve betreft steeds tamelijk nieuwe dingen, waren, die een rol spelen in de consumptiemaatschappij. Dit mooi droogjes constateren laat ik met genoegen over aan wltrrr. Zwarte piet, paaseitjes, kerststollen (ik heb de tijd nog meegemaakt dat zo’n brood heel Nederlands Weihnachtstolle heette, kerstbrood was iets anders), de kerstboom – wijs naar de Horden die deze oeroude Verworvenheden van je willen afpakken en begin desnoods een petitie – dondert niet aan wie die gericht zou moeten zijn – tot behoud van kerstmis want de oikofobe elite dit-en-dat.

De werkverdeling is duidelijk aan het worden. Er is de plebejische kefferige PVV, die met openlijke nazikandidaten aankomt, nu in Rotterdam bijvoorbeeld. Er is de voor beschaafd en geletterd doorgaande even nazistische club van Baudet, eigenlijk gevaarlijker, want een ledenpartij. Maar niet minder nazigezind. Beide kunnen voor lawaai zorgen tot behoud van de kerstboom en de boerenkoolstamppot, en ze hebben er nog een volkomen van iedere christelijke inhoud losgezongen “christelijke” achterban mee te winnen ook. Er zijn drie partijen die de Baudetclub op dit punt tegemoet kunnen komen, en twee ervan zitten in dit kabinet – de derde zal als extra steuntje kunnen dienen voor een piepkleine meerderheid. Het is de oude werkverdeling van de prent van Albert Hahn Jr., aan te passen aan het nu van de laatkapitalistische consumptiemaatschappij *). De VVD/D’66/CDA-er die tegen Wilders of Baudet zegt: houd jij ze dom, houd ik ze arm. Voor zwarte piet gaan ze de straat wel op, voor hun pensioen niet. Met het afschaffen van de dividendbelasting lukt het niet helemaal maar de afleidingsmanoeuvres werken op andere punten wel.

Noem mij naïef – berichten uit de beerput, die postchristelijk-christelijk Nederland blijkt te zijn, doen mij weer anders denken over de mogelijke noodzaak van een bevrijdingstheologie. U verneemt het wel. Of niet.

*) Heerlijk om die uitdrukking, die zo modieus en verlopen aandoet, geheel toepasselijk weer eens te gebruiken. Of – heb ik dit ooit wel eens eerder gezegd * weet het eigenlijk niet *