Domheid über alles. Een mediaoverzicht

DJ Frank Dane — ik had er nog nooit van gehoord — van de immens populaire muziekzender 538 had een streaker gevraagd het optreden van een winnares van The Voice of Holland op te luisteren. De DJ — werkelijke naam: Frank Kjærby Jensen — en medewerkers bulderden van het lachen toen Maan, volledige naam Maan de Steenwinkel — ik had er nog nooit van gehoord —, schrok, huilde, en stotterde: “Ik schrok zo erg! Ik zag ineens een naakte piemel voor m’n gezicht!” De DJ had niet verwacht dat ze er zo van zou schrikken. “Ik had mijn ogen een dicht en ineens stond er een naakte man voor me! (snotter) Sorry.” Dane reageerde met “Ooh, dan is het dus mislukt!” “Ik kom nooit meer!”, huilde Maan. “Jawel, jawel, ik kom nog wel, maar, Jezus …” Het was gewoon als grap bedoeld, meldde de DJ. Maan reageerde onthutst dat ze niet wist dat ze zo zou reageren.

De kwestie speelde al weken geleden, maar kwam pas gisteren naar buiten. De twintigjarige zangeres vertelt vandaag dat ze de DJ vergeven heeft. De DJ heeft zijn excuses aangeboden dus zand erover. Je hoeft maar kort naar de radiozender te luisteren om te ervaren dat die bol staat van seksistische, racistische en andere flauwigheden en vulgariteiten tussen de muziekjes door. Het publiek vindt het allemaal prima, gezien de populariteit van zulke radiozenders. En DJ-s zijn sowieso populair en kunnen het zich daarom veroorloven domme uitspraken te doen. Ze zijn zo populair dat plaatjes draaien een belangrijker pijler is onder de Nederlandse export, volgens de ministeries die zich daar mee bezighouden. Dan moet je niet moeilijk doen over onverkwikkelijkheden. De aanrander Trump is niet voor niets gekozen tot president van de VS.

Het incident in de radiostudio van 538 is een drama, met dialoog en epiloog die helemaal passen in het beeld dat ik heb van de populaire media, zender en kanalen en programma’s waar ik normaliter nooit naar luister of kijk. De vader van Maan is Siebe de Steenwinkel, regisseur van Pauw en andere programma’s van BNN-VARA. De radiozender is eigendom van Talpa Media Group (van John de Mol) en Maan staat onder contract bij een dochtermaatschappij.  Ze wordt gecoacht door Marco Borsato en mocht een jaar terug tafeldame zijn bij De Wereld Draait Door, ook een programma van BNN-VARA. Het is alsof je de geboorte van een eigentijds feodalisme meemaakt. Het gaat niet meer om gewelddadige boeren die opklimmen tot roofadel, maar om televisiepersoonlijkheden die enorme bedragen verdienen met elkaar bewieroken.

En zo mocht Powned-medeoprichter en ‘mediadeskundige’ Marianne Zwagerman ook weer een duit in het zakje doen in het radioprogramma De Ochtend van KRO-NCRV. Volgens Zwagerman was de reactie op het grapje van de volgens Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing “morsige mannetjes” van 538 erg overtrokken en zij zei zonder gêne: “Ik heb laatst nog een column [voor BNR] geschreven over de vertrutting op de radio. Dit was een opleving van het vroegere radiogevoel.” Je druk maken over seksisme, intimidatie en geweld is blijkbaar niet van deze tijd. En zo gebeurde er niets en blijft alles bij het oude in de mannenbroeder-maatschappij Nederland, waar vrouwen minder betaald krijgen dan mannen voor hetzelfde werk en zich maar moeten schikken naar een cultuur die volgens premier Mark Rutte kiest voor kwaliteit. Er is altijd wel een vrouw te vinden die dat ook vindt.

ThePostOnline-2 aug. 2017
Een tijdje terug mocht Paul Cliteur, de ‘godfather’ van Forum voor Democratie van de populaire rechts-radicale volksvertegenwoordiger Thierry ‘een vrouw wil met geweld genomen worden’ Baudet, zijn hart luchten over protestacties tegen onrecht zoals racisme. De Leidse hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap zag en ziet daarin kritiek op de westerse samenleving en vindt dat die strafbaar gemaakt moet worden, dat er een meldpunt ‘Occidentofobie’ moet komen en dat er op scholen voorlichting moet worden gegeven die leerlingen inpepert dat het Avondland toch echt superieur is. De recente verontwaardiging van Baudet c.s. over docenten die hun leerlingen vragen kritisch te kijken naar ontwikkelingen in de wereld sluit naadloos aan op dat wereldbeeld. De kritische burger moet natuurlijk koste wat het kost voorkomen worden, anders valt het Westen.

In het hele land gingen de afgelopen dagen personen met een mening, waaronder veel VVD-prominenten zoals oud-kamervoorzitter Frans Weisglas en lokale bestuurder in Leeuwarden en in rechtse kringen bekende klimaatontkenner Gert-Jaap van Ulzen, tekeer nadat de politie de demonstranten tegen zwarte piet, die eerder door neonazi’s voor Dokkum in samenwerking met de lokale politie werden tegengehouden, onder begeleiding van de politie alsnog naar Dokkum werden gebracht. Van Ulzen sprak van “negerfascisten”. De christelijke politievakbond ACP vroeg zich af waarom er kostbare politietijd werd besteed aan het begeleiden van demonstranten. Zolang de politie voetbalhooligans en de neofascisten van Pegida begeleidt is er niks aan de hand, maar demonstranten tegen racisme beschermen tegen gewelddadige neonazi’s, dat moeten we toch niet willen? Het is geen geheim dat militante rechtsconservatieve en autoritaire bewegingen al langer populair zijn in het leger, bij de politie en de veiligheidsdiensten.

Het is ook geen geheim dat verheerlijking van geweld, misogynie en racisme evenzo populair zijn in die kringen. Zo kwam er een rapport van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid waarin de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (#KOZP) als potentieel terroristisch werd gekwalificeerd en groepen als Pegida, die aanslagen plegen op vluchtelingen en moskeeën, ongevaarlijk werden genoemd. In de Telegraaf waarschuwde columnist Wierd Duk Nederland voor het gevaar van #KOZP, die hij een “ideologische, antidemocratische cel” noemde, die zich bedient van “totalitaire retoriek”. Het gaat hier om mensen die vredelievend tegen racisme en onrecht demonstreren. Dezelfde columnist gaf eerder een podium aan een groepje jonge extreemrechtse “intellectuelen” die zich hebben vernoemd naar een persoon uit In de Ban van de Ring van Tolkien, Erkenbrand. Dat groepje propageert volop antisemitisme en neonazisme, maar Duk en vele anderen zien hierin een glorieuze toekomst. Eindelijk zal Midden-Aarde worden bevrijd van joden, moslims, gekleurde mensen en feministen, zodat alles weer wordt als vroeger.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.