Dode bij 1 mei-betoging in Istanboel

Bij een 1 mei-betoging in Istanboel is vanochtend een dode gevallen. De man stak de weg over toen hij werd overreden door een waterkanon. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij aan zijn verwondingen bezweek. Of hij deelnam aan de betoging of gewoon een voorbijganger was is niet bekend.

2013_Taksim_Gezi_Park_protests_(15th_June)
Betoging op het Taksim Plein, 2013

Het incident vond plaats dichtbij het Taksim Plein, dat door de regering off limits is verklaard.  Aangezien buitenparlementair links in Turkije zich – zoals het hoort – traditioneel niks aantrekt van ge- en verboden door de staat, is er zo’n 25000 man politie op de been om de betogers tegen te houden. De officieel toegestane demonstratie van de vakbonden vindt plaats op een markt in een buitenwijk van Istanboel, vlakbij het vliegveld.

De politie sloot vanochtend in alle vroegte de toegangswegen naar het Taksim Plein af. Uitgaansgelegenheden in de directe omgeving moesten om middernacht de tent sluiten. Naar verwachting zullen ook dit jaar linkse betogers proberen het plein te bereiken. Vorig jaar leidde dat tot massale straatgevechten met de politie. Volgens de laatste berichten zouden er inmiddels al 137 mensen gearresteerd zijn.