Directe Actie Loont! Schoonmaakster van AirB&B pakt 2.500,00

In februari 2018 kwamen wij als AGA (Anarchistische Groep Amsterdam) in contact met een Spaanse vrouw die AirB&Bs schoonmaakte in Amsterdam via het Schoonmaak bedrijf Schoonmaak Support BV. Dit bedrijf zit gevestigd op Nieuwezijds Voorburgwal 330 te Amsterdam.
Zij had een hele rits aan misstanden geconstateerd, met haar rooster, haar reistijd van locatie naar locatie, het niet uit betalen van vakantie dagen, structureel minder uren op haar loonstrook dan wat ze feitelijk had gewerkt, inhouden van verzekeringspremies en ga zo maar door.

Samen met haar hebben we een plan van aanpak gemaakt, enerzijds het bedrijf exposen dat het tuig is en acties voor de deur doen en anderzijds via een sympathieke arbeidsrechten kantoor in Amsterdam juridische ondersteuning vragen en eventueel een rechtszaak starten (een arbeidsconflict bij de rechter krijgen kan wel een half jaar tot 1 jaar duren, vaak langer zelfs)

Op zondag 18 maart was het zover en stonden we met een tiental mensen voor de deur, pamfletten uitdelen, leuzen roepen, spandoek erbij, en van de gelegenheid gebruik gemaakt om alle brieven bussen in de buurt een flyer in te doen. Een verslag van die actie kan je hier vinden:
http://agamsterdam.org/protest-bij-schoonmaak-support-bv-amsterdam/

De Spaanse vrouw moest i.v.m. familieomstandigheden terug naar Spanje, wij bleven haar steunen en haar advocaat blijf haar zaak behartigen. De advocaat had meerdere loonvorderingen gedaan en een procedure gestart om de zaak voor de rechter te krijgen. Maar voordat er een zitting kwam is er 2.500,- op de rekening gestort van de schoonmaakster door de viespeuken van Schoonmaak Support. Waarom er nu wel betaald is is onduidelijk, misschien de druk van en rechtszaak? misschien de druk van acties die hebben plaatsgevonden of die nog zouden plaatsvinden? wij tasten in het duister. Een ding is wel duidelijk en dat is dat je je niet op je kop moet laten zitten door de bazen!

Als je terug wilt vechten dan kan dat. De beste ingrediënten voor een overwinning zijn dat je ten eerste heel kwaad bent. Dan 2 of 3 vrienden/ kameraden die je door dik en dun steunen, en als laatste een goed plan van aanpak waarin je jezelf goed geïnformeerd heb om de baas op de knieën te krijgen. Een flinke dosis doorzettingsvermogen is ook aan te raden!

Dus wees geen pannenkoek en sla terug!
Breek de macht van de bazen!
Altijd solidair met werkenden in strijd!

Overwinnings-FEEST-je
Op zaterdag 4 augustus vanaf 16:00 zijn er alcohol vrije drankjes en taart!
In de Anarchistische Bibliotheek- bollox
Adres Eerste Schinkelstraat 14-16 te Amsterdam
https://agamsterdam.org/anarchistische-bibliotheek/

Werk jij? heb je wel eens problemen met loon, niet betaalde vakantie dagen, niet doorbetaald wanneer je ziek ben? en je woon in Amsterdam?
kijk dan eens op https://labourrights.vrijebond.org/
Zeker ook voor mensen die niet Nederlands kunnen, en waarvan jij weet dat ze problemen hebben informeer ze dan op deze website. Er staat in 10 verschillende talen de basis arbeids-rechten in Nederland.

Is het bijzonder dat anarchistische groepen dit soort acties doen?
Nee, helemaal niet zelfs, de anarchistische beweging komt voort uit de militante arbeidersbeweging van begin 20ste eeuw, dus er is ruime ervaring maar de strijd tussen arbeid en kapitaal is naar onze mening een beetje aan de aandacht ontsnapt de laatste tijd.

Een goed voorbeeld buiten Nederland is bijvoorbeeld in de Engelse stad Brighton. Daar is er de lokale groep van de Solidarity Federation (een anarcho-syndicalistische vakbond), zij doen veel succesvolle campagnes tegen bazen en huisjesmelkers. Een sector waar ze specifiek heel actief en succesvol in zijn is de zogenaamde “hospitality” sector. Dat is iedereen die in cafés, restaurants, hotels e.d. werkt, Hier is een mooi filmpje hoe ze werken:
https://www.youtube.com/watch?v=N21jhKs1joc

En hier is een lijst van campagnes die ze hebben gewonnen.
http://brightonsolfed.org.uk/bhw

Maar dichter bij huis heb je ook meerdere initiatieven, zoals de werkgroep Arbeid van de Vrije Bond. Zie hier voor meer info https://www.vrijebond.org/arbeid/

En natuurlijk de mensen van Vloerwerk, die al meerdere succesvolle campagnes achter de rug hebben en duizenden en duizenden euro’s aan achterstallig loon uit de bazen hebben geknepen.
https://vloerwerk.org/

Dus word je geflest door de baas? ga dan niet depri zitten netflixen met je suffe hoofd!

Direct Action Sets the Moods!!!

Anarchistische Groep Amsterdam
https://agamsterdam.org/