Dilma Rousseff geschorst en vervangen door corrupte en onverkozen president

Met 55 stemmen tegen 22 heeft de Braziliaanse Senaat op 12 mei president Dilma Rousseff geschorst. Zij wordt vervangen door vice-president Michel Temer. Die wil nu als president een gerechtelijk onderzoek tegen hemzelf blokkeren. Er is nog meer aan de hand.

In 2002, 2006, 2010 en 2014 won de socialistische Arbeiderspartij (PT) van Brazilië afgetekend de presidentsverkiezingen met Lula de Silva en Dilma Rousseff. De Braziliaanse oligarchie heeft telkens met de steun van haar eigen media hemel en aarde verzet om de PT te verslaan maar slaagt daar al 14 jaar niet in. De PT heeft immers de arme bevolking naar de stembus gebracht, die tot voor 2002 door de economische machthebbers werd onderdrukt en van de stembus weggehouden.

De PT heeft de voorbije jaren veel aan succes ingeboet. De economische recessie slaat hard toe bij de middenklasse, vooral dat deel dat dankzij de sociale programma’s van de PT sinds 2002 uit de armoede is geraakt. Zij vrezen nu het hervallen in de bittere armoede van 14 jaar terug.

Heel wat hoge partijleden en parlementsleden van de PT blijken betrokken te zijn bij corruptieschandalen. Zij toonden zich daarbij de gelijken van de partijen van de oppositie, voor dewelke tot voor 2002 – toen zij nog de meerderheid hadden en de regering controleerden – corruptie de evidentie zelf was. Dat heeft het imago van de PT zwaar beschadigd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be