Dikke ik

Nederland heeft een premier die steeds meer begint te lijken op een tot zijn eigen verbazing omhooggevallen corpsbal die geen flauwe notie heeft van hoe mensen die minder geluk en minder geld hebben dan hijzelf het moeten zien te rooien in dit land. Die grapt en grolt en onzin blaat. Wat mij betreft is zijn ‘dikke ik’-toespraak op het recente VVD-congres wel ongeveer het dieptepunt van wat hij tot nu toe als premier heeft laten zien. Op deze site kunt u week na week, soms zelfs dag na dag, lezen over corrupte VVD’ers. We hebben er zelfs een rubriek voor: ‘de corrupte VVD’er du jour’. Ik heb ze niet geteld, maar er moeten er in de loop van de tijd al tientallen de revue zijn gepasseerd. Allemaal dikke ikjes die hun eigen belang stellen boven dat van de burger die hun dikke ik-salarissen betaalt.

Dan hebben we het nog niet over VVD-coryfeeën als Gerrit Zalm, beroepszakkenvuller bij ABN/AMRO die onlangs zijn eigen salaris maar weer eens wilde verhogen nadat zijn corrupte graaibank met heel veel belastinggeld door de burger was gered. Commotie alom, en terecht. Maar zagen we Rutte met het vingertje naar die ontzettend dikke ik wijzen? Welnee. Ja, hij stipte in zijn toespraak voor de vorm bankiers in het algemeen aan, maar toen had Zalm alweer groen licht gekregen om zijn speeltje naar de beurs te brengen.

Ruttes vingertje wijst naar mensen die recht hebben op een uitkering omdat ze door zijn eigen kille bezuinigingspolitiek op straat zijn geschopt, en waarvan Rutte vindt dat ze eerst maar eens op zoek moeten gaan naar een baan die er niet is voordat ze om geld mogen vragen waarop ze het volste recht hebben.

Niet alleen geeft hij hiermee aan geen enkele notie te hebben van de problemen waarmee iemand die werkloos wordt te kampen krijgt, hij laat tevens blijken de regels van het UWV niet te kennen. Bovendien maakt hij het hiermee wel ontzettend pijnlijk duidelijk dat hij nooit een premier voor alle Nederlanders zal zijn.

Wat kun je ook verwachten van een man die aan het begin van zijn eerste premierschap al begon over ‘een regeerakkoord waarbij rechts Nederland zijn vingers aflikt’.

Zijn opmerking getuigt ook van een gênant gebrek aan zelfinzicht. Want natuurlijk is juist de VVD de partij die uitpuilt van de dikke ikken, lieden die een comfortabel leven leiden en van het ene in het andere mooie baantje rollen om zichzelf te verrijken. En de allerdikste ik van allemaal is Mark Rutte, premier van Nederland, onder wiens beleid de rijken almaar rijker worden, de inkomenskloof steeds groter wordt, de zorg voor ouderen en zieken wordt afgebroken, vluchtelingen de straat op worden gejaagd of het land uitgeflikkerd, werklozen getreiterd en het voor mensen die weinig geld hebben steeds lastiger wordt gemaakt om hun recht te halen. Schaam je, Rutte. Schaam je diep.