“Dieselgate” II: GB, Frankrijk, Duitsland oefenden druk uit voor zwakkere testprocedures

De fraude door autofabrikant Volkswagen met 11 miljoen auto’s veroorzaakt wereldwijd bijna een miljoen ton aan vervuiling met stikstofoxiden. Dat blijkt uit een analyse van de Britse krant The Guardian. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland vragen nu nader onderzoek, maar hebben zelf jarenlang gelobbyd om modernisering van verplichte testen voor nieuwe dieselwagens tegen te houden.

Volkswagen zag zich verplicht 482.000 sinds 2009 verkochte auto’s terug te roepen in de VS nadat de Amerikaanse milieudienst Environmental Protection Agency (EPA) had ontdekt dat de wagens uitgerust waren met een systeem om de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) bij officiële tests te verminderen. Het gaat voornamelijk over de Volkswagen Jetta en Jetta Sport.

De Britse krant The Guardian berekende dat die voertuigen in de VS jaarlijks tussen 10.392 en 41.571 ton vervuiling hebben geproduceerd. Hadden ze zich werkelijk aan de EPA-standaarden gehouden, dan zou die uitstoot amper 1039 ton zijn geweest, een verschil van 40.532 ton.

Het concern Volkswagen produceert naast het eigen merk Volkswagen ook de merken Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT en Škoda evenals motorfietsen Ducati en Volkswagen-vrachtwagens. Het bedrijf heeft inmiddels toegegeven dat wereldwijd waarschijnlijk 11 miljoen Audi’s en Volkswagens met de bewuste technologie zijn uitgerust. Als dat klopt, stelt The Guardian, zouden al die voertuigen samen goed zijn voor 237.161 tot 948.691 ton stikstofoxiden per jaar.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be