Deze vrijdag in Gaza: drie doden, 350 gewonden

Bij de vijfde vrijdag van de betogingen in het kader van de ”Grote Mars van de Terugkeer” in Gaza zijn drie mensen door Israelische scherpschutters doodgeschoten. Verder zijn er 611 gewonden van wie er 154 door scherpe munitie zijn getroffen. Er werden geen Israeli’s gewond.
Volgens Ashraf al-Qidra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, behoorden 18 para-medici and medisch personeel tot de gewonden. De Israeli’s schoten tweemaal speciaal op medische hulpposten ten oosten van het Bureij kamp. Daarbij gebruikten ze een onbekend nieuw soort gas dat onder meer zware stuiptrekkingen veroorzaakt. Enkele van deze gewonden moesten opgenomen worden in een ziekenhuis.
Onder de gewonden is tenminste één journalist. Twee gewonden zijn in kritieke levensbedreigende toestand, onder wie één bij wie een traangasgranaat recht in zijn gezicht is geschoten die is blijven steken.
De drie doden zijn Abdel Salam Baker, 29, die werd doodgeschoten oosten van Khan Younis en de 21-jarige Mohamed Amin Lilaqid. Deze laatste werd met een nog niet  geïdentificeerd derde dode neergeschoten ten oosten van Gaza-stad.  Het aantal doden van de demonstraties sinds 30 maart bedraagt nu 43. Twee anderen, die niet rechtstreeks bij de demonstraties waren betrokken, werden eveneens gedood.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist