Dertig jaar gevangenisstraf voor baren doodgeboren kind – El Salvador

In El Salvador is de 19-jarige Evelyn Beatriz Hernández Cruz veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf nadat haar kindje dood was geboren.

Evelyn Hernández was het slachtoffer van verkrachting. Uit angst deed ze geen aangifte. Ze wist niet dat ze zwanger was, totdat ze op 6 april 2016 thuis flauwviel. Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat de bevalling was begonnen. Door complicaties werd het kindje dood geboren. Het ziekenhuis deed aangifte tegen haar en op 5 juli 2017 werd ze veroordeeld tot 30 jaar celstraf. Ze zou haar kindje hebben gedood.

Evelyn Hernández is het zoveelste slachtoffer van de strenge anti-abortuswet die El Salvador in 1998 invoerde. Abortus is sindsdien in alle gevallen strafbaar. De wetgeving heeft tot gevolg dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap niet of nauwelijks medische zorg krijgen als verdacht worden gezien. Een voorstel om de wetgeving te versoepelen wordt al maanden uitgesteld.

Amnesty roept de autoriteiten van El Salvador op om de wetswijziging te steunen en het totaalverbod op abortus op te heffen.

Teken de petitie!