Demonstreren tegen Turks staatsgeweld: Voor anarchistisch doordachte solidariteit

Voor het eigenlijke artikel begint, eerst eventjes ter informatie dit:

Landelijke demonstratie: Stop de aanvallen op Afrin

zaterdag 27 januari, 14.00 uur

Amstel 1 (stadhuis Amsterdam)

De demonstratie verzamelt om 14.00 uur bij het Stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Aanstaande zaterdag dus, 27 januari 2018. Zie “Landelijke demonstratie: Stop de aanvallen op Afrin”, Indymedia, 25 januari, https://www.indymedia.nl/node/42660 en de Facebook-event “Landelijke demonstratie: Stop de aanvallen op Afrin”, geïnitieerd door de Demned raad van Gemeenschappen uit Koerdistan, onder dezelfde naam, https://www.facebook.com/events/553390971720371/ 

<center>*</center>

Turkije heeft een misdadige en moorddadige aanval gelanceerd op Afrin, een door Koerdische strijders verdedigde, min of meer zelfbesturende enclave in het noorden van wat ooit Syrië was. Die aanval is doodgewoon agressie, zelfs volgens keurige volkenrechtelijke criteria waar staten elkaar zo graag aan houden als het ze uitkomt. Belangrijker: het is een brute gewelddaad, een oorlogsmisdaad. Het aantal doden, onder soldaten, onder strijders maar vooral ook onder burgers, is al aanzienlijk en dreigt verder te stijgen.

Intussen dreigt de Turkse president Erdoğan de oorlog nog verder uit te breiden naar Manbij. Dat is een ander Koerdische gebied, net als Afrin deel van Rojava zoals het zelfbesturende Koerdische gebied in Noord-Syrië wordt aangeduid door degenen die het zelfbestuur proberen uit te oefenen of voor dit zelfbestuur opkomen. Deze bloedige aanvallen dienen onmiddellijk te stoppen. Wijdverbreid protest en fel verzet is nodig. Demonstreren tegen de aanval op Afrin, aanstaande zaterdag in Amsterdam bijvoorbeeld, hoort daarbij. Maar kritiekloos kan onze solidariteit niet zijn. Enig denkwerk vooraf kan helpen.

Voor de Turkse staat is elke vorm van vrijheid voor Koerden, elke krachtsontplooiing van Koerdisch en daarmee verbonden verzet, iets dat verpletterd moet worden. De beweging die de strijd van Rojava vooral organiseert en bundelt, de Koerdische verzetsbeweging PYD, is volgens Turkije een ‘terroristische organisatie’, louter een verlengstuk van de Koerdische PKK in Turkije.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr