Demonstratie voor Nederlandse gevangene in Marokko

Oproep voor een demonstratie heden 13 maart Plein Den Haag, 16 uur:

Yuba Zalen, een Riffijnse Marokkaan, is afgelopen weekend door de Marokkaanse autoriteiten opgepakt. Vandaag vragen wij, familieleden, sympathisanten en mensenrechtenactivisten aandacht voor dit onrecht. Dit is een noodkreet.

Sinds vorige week worden veel steden in de Rif bezet door het Marokkaanse leger om korte metten te maken met de demonstraties die wekelijks worden gehouden. Sinds 20 februari 2011 wordt in Marokko grote onvrede geuit met de regering, net zoals in andere Noord-Afrikaanse en Arabische landen.

De Marokkaanse overheid is de demonstraties zat en heeft het leger ingeschakeld om de collectieve, geweldloze democratische uitingen van onvrede op gewelddadige wijze de kop in te drukken. Sinds vorige week zijn er ook doden gevallen. Tientallen demonstranten en activisten worden vermist. Het leger valt woningen binnen, plundert en martelt.

Ook Yuba Zalen is op het politiebureau in Imzouren mishandeld, heeft zijn advocaat ons laten weten. Onze zorgen zijn groot. Laat de Nederlandse overheid Yuba aan zijn lot over omdat hij naast zijn Nederlands paspoort nog een Marokkaans paspoort heeft? Doen de Nederlandse media het zwijgen toe over de situatie in Arif, alsof er niets aan de hand is?

De oproep wordt besloten met:
Vrijheid voor Yuba en andere politieke gevangenen! Vrijheid voor het volk van Marokko! Een einde aan de (door het Westen gesteunde) dictatuur! NU!