Defund Obamacare (deel 2)

In Amerika heeft de overheid te maken met een schuldenplafond. Simpelweg is het schuldenplafond het maximum wat de overheid mag lenen om haar rekeningen te betalen. Benader je dat plafond, dan moet de President aan het congres toestemming vragen om het schuldenplafond te verhogen. Wil je precies weten hoe het in elkaar zit, raad ik je aan dit filmpje te bekijken. Op 30 september a.s. zal de VS weer zijn schuldenplafond bereiken.

Het schuldenplafond is meestal een moment om te praten over bezuinigingen en het uitgavenpatroon van de VS. Wat belangrijk is om te weten is dat het verhogen van het schuldenplafond (debt ceiling) niet gaat om toekomstige uitgaven, maar om uitgaven die al gedaan (en goedgekeurd door het congres) zijn. Het is ook niet iets unieks, zoals sommige conservatieven je willen doen geloven. Onder Ronald Reagan is het schuldenplafond 8x verhoogd, onder vader Bush 2x, Bill Clinton 3x, Bush Jr. 7x en nu onder Obama 2x.

De reden dat er nooit echt moeilijk gedaan wordt over het verhogen van het schuldenplafond is dat de gevolgen van het niet verhogen desastreus zijn. Wordt het schuldenplafond niet verhoogd, dan zal de VS niet in staat zijn haar rekeningen te betalen, overheidspersoneel zoals militairen krijgen geen salaris meer, ouderen krijgen geen pensioen en facturen blijven liggen. Maar misschien het allerbelangrijkste, de VS zal niet meer instaat zijn om de rentelast van haar immense staatsschuld te betalen (bijna 17.000 miljard dollar).

Als dat gebeurt gaat de VS dus feitelijk failliet, de dollar (reservemunteenheid van de wereld) zal harde klappen krijgen als deze het al overleeft en de kredietwaardigheid van de VS, zal van AA+, de een na hoogste rating, waarschijnlijk vallen naar het niveau Griekenland CCC, de laagste rating. Hierdoor zal de de rentelast op de toch al immense schuld naar een onbetaalbaar niveau stijgen. En de economie van de VS is zo groot dat je niet even bijspringt zoals we bij Griekenland hebben gedaan. De volledige wereldeconomie zal imploderen met een jarenlange extreme economische crisis als gevolg.

Een apocalyptisch scenario om ver weg van te blijven zul je denken? Niet voor Senator Ted Cruz van Texas. Deze nieuwe senator heeft met een aantal congresleden bedacht dat zij uitsluitend het schuldenplafond gaan verhogen mits President Obama, Obamacare afschaft. Het is de laatste kans zegt Cruz, de in Canada geboren Cubaan, die mee gaat doen met de volgende presidentsverkiezingen (maar da’s een ander verhaal). En dat het de laatste kans is, daar heeft hij wel gelijk in, want als het systeem eenmaal effectief is, zullen alle leugens en bangmakerij geen effect meer hebben op de bevolking.

Cruz geeft ook aan dat dit de wil van “het volk” is. Dat de bevolking tot 2x toe op een president heeft gestemd die zorg als hoofdpunt van z’n campagne maakte gaat de senator maar even aan voorbij. Overigens zeggen de peilingen heel wat anders: 42% vindt Obamacare uitstekend en 27% vindt het niet perfect, maar wil het houden, dus 7 van de 10 mensen staan niet achter afschaffen.

Verder vindt slechts 6% van de bevolking het een goed idee om het schuldenplafond hiervoor te gebruiken. Zelfs de Republikeinse gevestigde orde zoals John McCain, Karl Rove en Chales Krauthammer vinden het idee belachelijk, John McCain zei: “het is alsof je je eigen kind gijzelt en dreigt neer te schieten, helemaal wetende dat Obama nooit ofte nimmer toe zal geven aan de deze chantage”.

Ondertussen hebben de Republikeinen in het congres een resolutie aangenomen waarbij ze de hele overheid financieren, mits Obamacare wordt afgeschaft, deze ligt nu bij de Senaat. Democratisch leider van de Senaat Harry Reid heeft aangegeven dat hij de resolutie zal voorzien van een amendement (Obamacare wordt niet afgeschaft) en dat de Senaat hem daarna zal goedkeuren en vervolgens terug zal sturen naar het congres. Maar mocht (wat never ooit zal gebeuren) de senaat de resolutie van de Republikeinen goedkeuren, zonder Obamacare, dan zal Obama de wet uiteraard van een veto voorzien.

Overigens is de grap dat het budget wat de Republikeinen hebben ingediend, sluitend is door besparingen uit Obamacare. En zelfs al zou de overheid dicht moeten, Obamacare “self supporting” is.

Hoe dit gaat aflopen kan ik je niet vertellen. Ik denk dat de druk op de Republikeinen zo groot zal worden dat ze uiteindelijk toe zullen geven. Maar met deze halvegaren weet je het nooit. Op naar 30 september…