Defensie geilt op dodelijke drones

DEN HAAG – Het ministerie van Defensie wil vier militaire drones van het type MQ-9 Reaper aanschaffen die in staat zijn bommen af te werpen.

Dat heeft minister Hennis vanmorgen voorafgaande aan de ministerraad gezegd. Vorige week liep Hennis nog kirrend rond op de wapenbeurs in Abu Dhabi en zal ongetwijfeld onder de indruk zijn geraakt van al dat blinkende wapentuig dat ze onder ogen heeft gekregen, toys for the girl. Defensie heeft al twee type drones, Raven en Scan Eagle, maar die kunnen geen bommen afschieten.

De onbemande vliegtuigen van het type MQ-9 Reaper die het Nederlandse leger wil aanschaffen, kunnen dat wel. Defensie heeft nu nog geen behoefte aan bewapening, maar hun huidige politieke kopstuk sluit niet uit dat dit ooit het geval zal zijn, meldde Hennis. Eerder heeft ze al laten weten geen principieel tegenstander van te zijn om drones te bewapenen met bommen. Als het kabinet de onbemande vliegtuigjes wil voorzien van wapens, dan zal ze de Tweede Kamer daarover tijdig informeren. (Lees verder bij de bron van dit artikel)