Defaunatie: de zesde uitstervingsgolf

Het is komkommertijd, en dat is in het algemeen de tijd dat de werkelijk belangrijke onderwerpen ook eens de pers halen. De Groene pakt uit:

(…) Hoewel de meeste mensen ter wereld in steden wonen, weet iedereen dat we de wereld delen met dieren. Zelfs wie nooit een dier in het wild ziet, weet van natuurseries en leerboeken dat er buiten de wereld van baksteen en beton miljarden dieren over de wereld trekken: scholen vissen, zwermen vogels, roedels wolven en kuddes olifanten. In onze beleving bewegen zij zich in grote aantallen in een onmetelijk, wild domein buiten onze waarneming: de vrije natuur. Maar die voorstelling is grotendeels een fantasie, en wordt dat steeds meer.

Een paar statistieken om de huidige situatie in perspectief te zetten. Olifanten en nijlpaarden zijn misschien zwaar, maar alle mensen bij elkaar wegen bijna tien maal zo veel als alle wilde landzoogdieren bij elkaar. Al onze huisdieren, de varkens, koeien en andere dieren die wij houden voor eigen gebruik, wegen waarschijnlijk zo’n twintig maal meer. Die huisdieren en mensen nemen zoveel ruimte in dat er van ‘vrije natuur’ bijna nergens meer sprake is.

Lezen…