De Zonnekoning Cowboy

Soms zijn er van die figuren die op een of andere manier altijd in het nieuws moeten zijn of moeten komen. Zo een figuur is ook de Zonnekoning Cowboy met kantoren in Washington. Als er geen ruzie is, dan gaat deze Zonnekoning er wel één zoeken, en hij is behoorlijk druk de laatste tijd.

Op minimaal drie fronten loopt de Zonnekoning Cowboy van Washington zich warm om minimaal één oorlog te starten, nl. richting China, richting Noord-Korea en nu dus ook richting Iran. De vraag is of er een systeem achter zit of is het gewoon genieten van zijn populariteit en doen wat hij niet laten kan?  

De invoertarieven van een aantal Chinese producten zijn verhoogd van 10% naar 25% en de Zonnekoning Cowboy heeft zijn handelsgezant Robert Lighthizer de opdracht gegeven om “ … de procedure te starten die de invoerrechten van nagenoeg de volledige Chinese import verhoogt … ” (Volkskrant 11 mei 2019).
Volgens het artikel heeft de Cowboy zijn buik vol van de vertragingstechniek van de Chinezen bij de onderhandelingen over de handelsbesprekingen tussen China en de VS. Maar misschien werkt de Zonnekoning aan het opvijzelen van zijn (interne) imago, daar een oorlog niet altijd ten slechte hoeft uit te werken. Tenslotte kan de economie van de VS best wel een stootje hebben, daar het nog nooit zo goed heeft gedraaid, economisch gezien dan: de economie groeide met 3.2 procent op jaarbasis in het eerste kwartaal van dit jaar en de werkeloosheid is nog nooit zo laag geweest. Dus een stootje is niet zo heel erg, denkt de Cowboy.

Noord-Korea

Leider Kim Jong-un heeft bewezen niet aan de leiband van de Zonnekoning te willen lopen – volgens een artikel van RTL-nieuws – omdat de leider van Noord-Korea had geëist (tijdens de topontmoeting met de Zonnekoning) dat alle sancties tegen zijn land zouden worden opgeheven. En waarom zou hij dat niet eisen, terecht toch?

Tijdens de ontmoeting was aan de Noord-Koreaanse leider gemeld dat het nucleaire onderzoekscentrum van Yongpyong, de grootste nucleaire faciliteit van Noord-Korea, ontmanteld zou moeten worden. Kim had hierin mee willen gaan, maar dan hadden sancties tegen zijn land opgeheven moeten worden, en dat was voor de VS een stap te ver.

Noord-Korea had daarnaast de kernwapens op moeten geven – zogenaamd om onderdeel te worden van een kernwapenvrije zone – maar waarbij de onderhandelaar aan de andere kant van de tafel geen enkele stap zou doen in het ontmantelen van de Amerikaanse kernwapens, laat staan om ook een onderdeel van een kernwapenvrije zone te worden.

En ondertussen is Noord-Korea maar weer begonnen met het testen van korteafstandsraketten en heeft de leider een oefening bevolen van een “aanval op lange afstand”.

Iran

Een jaar geleden heeft de Cowboy het atoomakkoord met Iran opgezegd, omdat het volgens de VS de ‘slechtste deal van de wereld’ zou zijn geweest. Dit akkoord hield in dat Iran zijn nucleaire programma voor het overgrote deel zou staken in ruil voor de opheffing van de economische sancties tegen het land. Iran heeft al laten weten dat “ … het de verrijking van uranium (nodig voor het vervaardigen van kernbommen) zal hervatten, als de EU-landen niet meer doen om de economische banden met het land te herstellen … “ (Volkskrant 10 mei 2019).

Nu wordt de Zonnekoning Cowboy ook in dit dossier omringd door hardliners, zoals de nationale veiligheidsadviseur John Bolton die alleen maar denkt in militair ingrijpen in Iran, wat volgens hem de enige manier is om Iran van een kernbom af te houden.

Op drie fronten heeft de VS bij monde van de Zonnekoning Cowboy de druk opgevoerd, waarbij in het laatste dossier reeds oorlogsschepen naar de regio zijn vertrokken. Is die man nu echt serieus ergens mee bezig of is hij bezig om koste wat kost ergens een oorlog te beginnen – het maakt hem niet uit waar – om aan zijn eigen imago het een en het ander te doen?

Als dit verder zou escaleren, dan zou dit tot Wereldoorlog III kunnen uitgroeien, want de VS trekt vele landen met zich mee, o.a. het westen, maar zeker ook de staat in het Midden Oosten die ook al op verschillende vlakken bezig is om de aandacht te trekken en bepaalde groepen te trainen – in het geheim of in het openbaar: Israël.  

De vraag is nu: wie kan deze Zonnekoning Cowboy nog stoppen: het vrije westen of de democratie in de VS?