De wolven zijn terug…

De site Wolven in Nederland meldt dat waarschijnlijk ongemerkt voor vrijwel iedereen inmiddels al lange tijd een of meer wolven rondstruinen in Nederland. Van Plannen Aangaande De Terugkeer trekken zij zich niets aan, evenmin als van staats- of provinciegrenzen:

Wolven zijn schuwe dieren die mensen vermijden. Wolven zijn dan ook vooral ’s nachts actief en lopen dan ook langs en door onze menselijke omgeving. Wegen worden gemakkelijk overgestoken, rivieren overgezwommen of door middel van een brug of tunnel gepasseerd. Overdag trekken ze zich terug in een rustig bosje, of zelfs een maïsveld.

De jonge wolven die Nederland bezoeken zijn op zoek naar een nieuw territorium. Ze zijn afkomstig uit Duitsland waar een groeiende populatie wolven leeft. Tot nu toe heeft nog geen wolf zich permanent gevestigd in Nederland. Mocht dat wel gebeuren, dan is het zaak om in het territorium van de wolf maatregelen te nemen om te voorkomen dat wolven bij schapen en geiten kunnen komen. Het plaatsen van schrikdraad en/of kuddewaakhonden is een effectieve manier om schapen te beschermen en te zorgen dat wolven blijven jagen op wilde dieren. Wolven zijn bij wet beschermd.