De wet van Klaver

Jesse Klaver, het opperhoofd van GroenLinks, is een populist in hart en nieren. Hij laat geen moment voorbijgaan om ‘de goede zaak’ aanhangig te maken bij het Nederlandse volk, vooral door heel goed aan te sluiten bij de publieke mening. Want ‘Jan Publiek’ is wat hem drijft. Jesse geilt op massa’s, op volgelingen, op applaus. Zijn plan om ING-bankier Hamers zijn extravagante beloning te ontnemen past precies in de strategie om van zijn ‘beweging’ (waar hebben we dat woord meer gehoord?) een grote politieke partij te maken.

Met zijn snelle actie toont Klaver dat hij ballen heeft. Een echte man slaat gelijk terug tenslotte. En het volk wil een man met ballen, een man die van swaffelen weet. En hij bewijst daarmee weer eens zijn superieure ethiek: het volk houdt van iemand die de gewone hardwerkende Nederlander verdedigt tegenover de ‘grote graaiers’.

Dus wil Klaver een wetje indienen dat moet verhinderen dat ING-directeur Hamer zijn ‘bonus’ (ook al is dat geen bonus, maar een aandelenpakket) krijgt. En jaja, hij heeft ook de PVV meegekregen. Je moet wat om je idealen te verzilveren.

Of het wetje, dat een einde moet maken aan de absurde salarisverhogingen van CEO’s in de private sector, het haalt, is zeer de vraag. Er zitten wat juridische maren aan en niet alle partijen willen bij wet vastleggen hoeveel een CEO mag verdienen. Stel je voor!

Schakelpartij D66 weet het nog zo net niet, ze laten deze zaken graag over aan de private sector zelf. Want daar werken ook eerlijke mensen en die zullen vast wel zo eerlijk en slim zijn om het grote graaien enigszins in te dammen. D66 dus. Het CDA van de niet-gelovigen.

Populisme links, populisme rechts. Zelfs VVD-er Rutte vindt dat de ING eigenlijk een semi-staatsbank is, te groot om om te vallen, dus altijd door de staat ondersteund mocht het zo ver komen. Maar zo’n wetje steunen, nee, dat zal hem echt te ver gaan. Woorden zijn mooi, daden zijn in dit geval dodelijk voor zijn partij. Baudet, de enige in de Tweede Kamer die niet zijn afschuw heeft willen uitspreken over de riante salarisverhoging van de ING-directeur, ligt op de loer. Leuk en aardig, dat gescheld op de elites (Baudet doet weinig anders), maar je moet wel weten waar je kiezers zitten en wat hun belangen zijn.

Wordt er door het wetje van Klaver een probleem opgelost?
Welnee, het is een theaterstukje voor Jan Publiek.

Er worden wat extremen afgedekt, het werkelijke systeem blijft overeind. Linkse politiek in Nederland ondergraaft niet langer het systeem, maar topt de uitwassen van het systeem af, zodat de zichtbaarheid van de werking van de onderliggende motor wordt afgedekt.

Want wie maalt er nog om de werkelijke oorzaken van de ongelijkheid: het kapitalisme, het primaat van de aandeleneconomie?

Bestrijd niet het systeem, maar de uitwassen.
Daar win je stemmen mee.
En als je als enige die uitwassen niet veroordeelt maar verdedigt, win je daar ook stemmen mee.

Want uiteindelijk zijn er niet zoveel mensen die willen dat de groei stopt. We moeten wel ‘op niveau’ blijven. Er moet verdiend worden. Boter op het brood en boter op het hoofd.

Dat geldt voor rechts, maar ook voor links.

De wet van Klaver: wat goed is voor het volk is goed voor mij. En wat goed is voor mij en mijn ‘beweging’ is goed voor Nederland.

Populistischer kun je het niet hebben.