De verantwoordelijkheid van het Westen in de vluchtelingencrisis

Honderdduizenden vluchtelingen uit door oorlog kapotgemaakte landen zijn dit jaar Europa binnengekomen. Het debat over Europa’s verantwoordelijkheid om vluchtelingen toe te laten wordt echter vergezeld door alarmerende oproepen tot nog meer oorlog, zo ook door een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer.

Westerse intellectuelen en staten lijken verenigd in het zien van een noodzaak tot militair ingrijpen in Syrië.

Hun argumenten rusten op de aanname dat het Westen, ondanks Obama’s oproep in 2011 tot het opstappen van Assad, geen actie heeft ondernomen in Syrië en zodoende het Syrische volk in de steek heeft gelaten. Deze last moeten we nu dragen, zo schrijven de experts.

In Nederland riep Marjolein Wijninckx, de programmaleider voor Syrië van vredesorganisatie PAX, op tot militair ingrijpen tegen Assad. In haar commentaar bekritiseerde The Guardian vorige week Europa’s “paralysis,” “inertia,” en “years of failure to confront Syria’s bloody collapse.” New York Times-columnist Ross Douthat ziet Syrië als een barst in het anders niets dan bewonderenswaardige Pax Americana, dat volgens hem voor stabiliteit heeft gezorgd. Anne Applebaum, columnist van de Washington Post, is het hiermee eens en noemt de vluchtelingen een “veiligheidscrisis,” de gevolgen van Europa’s gebrek aan actie.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be