De vent in de snackbar die zweert dat hij Elvis is: de Alternatieve Top 10

Net iets meer dan een maand is er aan gewerkt, de Alternatieve Top 2000, waarbij de redactie van Krapuul zich lang niet onbetuigd liet. De nummers werden ingebracht via twitter en moesten wel op Spotify te vinden zijn om het opstellen van de lijst te vergemakkelijken.
Het was een welkome afleiding van het nieuws en daarbij viel Krapuul ook nog eens dertien dagen lang uit in een wereldwijde aanval die de Nederlandse Media het vermelden niet waard hebben gevonden.

Het opstellen is gedaan door @dadaland. Een dankbetuiging namens ondergetekende kwam op het verkeerde adres aan, zo zal het wel moeten gaan dan.
De lijst van de top-10 wordt afgewerkt op zijn Radio Luxemburgs (de top-20 van zondagavonden, dan wist je meteen de nr. 1 want bij nr. 20 moest je als scholier zeker slapen, wat schrijver dezes dan ook nogal eens overkwam).
Bereid u voor op de lijst, tot ver na Nieuwjaar kunnen we verwachten.

U zult er geen rechtse bagger of afgetrapte Radio 1 t/m 5-zooi in aantreffen. De lijst ademt de geest van de VPRO in betere dagen, Jensen’s Dimension, de Parels van Veronica, Radio Geronimo/Seagull/Caroline-jaren-zeventig, Nederlandse vrije radio van de jaren tachtig en later en wat er verder aan progressieve media te vinden was (is). Met klassiek en jazz.

En de nummer 1 is al even verrassend als menig ander nummer: een klassiek rock’n’rollnummer dat niet uit de klassieke rock’n’rolltijd stamt.
Geniet er van!


10. The Meters – Come together


9. David Sylvian & Ryuichi Sakamoto – Forbidden colours


8. Simon & Garfunkel – The boxer
Voor trouwe Krapuul-lezenden speciaal bekend als het afscheidslied van Jacob Java die verder ging als Jaap de Paauw en later nog Bint


7. Fleetwood Mac – The green Manalishi (with the two prong crown)


6. Max Richter e.a. – On the nature of daylight


5. Shirley Ellis – The Nitty Gritty


4. Bob Dylan – Just like Tom Thumb’s blues


3. Marvin Gaye – What’s going on


2. Jefferson Airplane – The house at Pooneils Corners


1. Kirsty MacColl – There’s a guy works down the chip shop swears he’s Elvis

– Uitgelicht: videostill Kirsty MacColl