De uitgever van Bosma’s nieuwste

Uitgeverij Van Praag te Amsterdam – tot ik het boek van Roel van Duijn over zijn ervaringen met de Binnenlandse Veiligheidsdienst, Diepvriesfiguur las, had ik er nog nooit van gehoord. En ook daarna bleef het een obscure uitgeverij, maar de uitgeverswereld is ernstig aan het schuiven nu het internet het papieren boek in de verdediging lijkt te drukken.

Intellectuele-zwendelverkoper Bosma in één fonds met ’s lands bekendste eigentijdse anarchist? Het is toch merkwaardig. Op de bejaarde joodse schrijfster Bloeme Evers na, wellicht, bestaat het fonds van Van Praag verder uit het wereldje rond de PVV, wijlen arabarbarist Hans Jansen onder anderen. Wie is die uitgever? Voor antwoorden op een dergelijke vraag moet men tegenwoordig in de blogosfeer zijn, want de luitjes die de Belangrijke Media vullen zullen daar niet naar op zoek gaan.
Hier wordt het hele angstwekkende gezelschap rond Wilders in kaart gebracht, inclusief Van Praag. Die blijkt voorzitter te zijn van een zich noemend International Center for Western Values, dat heel wat behoorlijk erge Nederlanders in zijn midden heeft. En “exposing and fighting antidemocratic ideologies” blijkt neer te komen op kritiekloos verheerlijken van het Israel van Netanjahoe en Lieberman en schelden op moslims en “de islam”.

Dat vanuit die hoek een lofzang komt op de apartheid en het koloniale kletsverhaal van het lege Zuid-Afrika dat door witte Nederlanders-avant-la-lettre tot “ontwikkeling” is gebracht is dan eigenlijk geen wonder. Wat het wonder van deze dagen is: hoe komt het dat een praatjesverkoper als deze Bosma *) gefêteerd wordt als intellectueel (zie ook: Thierry Baudet) in De Media, waarbij deze lui ook nog volop de gelegenheid krijgen te zeggen dat volk- en vaderlandverradende linkse wegkijkers zorgen voor een islamitische meerderheid in Nederland in 2050 of daaromtrent? Wij betreden hier het Rijk van het Onbegrijpelijke, in ieder geval het geheel Irrationele. Want wij hebben het hier over types die een wereldoorlog ter verdediging van hun “westerse waarden” niet uit de weg zullen gaan, blijkbaar in de merkwaardige overtuiging dat daarna pas het goede ware leven voor hen en de hunnen zal beginnen. Zit Van der Staaij en een theoloog als Henk “Jezus was een jood” Vreekamp er daarom bij?

En plotseling valt Roel van Duijn op zijn plaats bij Van Praag, want die ziet iets heel moois in de Oekraiense “Revolutie” van vorig jaar en iets heel ergs in “Poetin” waartoe Rusland altijd gemakshalve wordt gereduceerd. Toch raar, voor iemand die bij Ban-de-bom is begonnen.

*) Bij het vermelden van het geniepige antisemitisme van Bosma heb ik het neusafsnijden van Clairy Polak en zijn verdere gebral tegen vooral deze vrouw over het hoofd gezien/buiten beschouwing gelaten. Bij dezen alsnog opnieuw vermeld.