De twintigste VN-klimaattop in Lima: gebakken lucht of engagement?

Van 1 tot 12 december houden delegaties van 195 landen in de Peruaanse hoofdstad Lima de twintigste klimaatconferentie COP20. Ze werken een nieuw verdrag uit dat in 2015 in Parijs moet worden goedgekeurd. Van 8 tot 11 december is er ook de Cumbre de los Pueblos frente al cambio climático, een alternatieve klimaattop waarbij het volledige internationale middenveld samenkomt. Inclusief het Belgische CATAPA, dat hierbij zelf bericht.

In Lima, en bij uitbreiding in heel Peru, zullen de komende dagen acties worden gehouden om druk uit te oefenen op de beleidsmakers van de COP20. Naast de alternatieve top is er de nationale volksmars, die vanuit verschillende delen van het land op 10 december zal samenvloeien met de Globale Volksmars ter verdediging van Moeder Aarde in Lima.

De nationale volksmars wordt georganiseerd door de Movimiento de los Pueblos por el Buen Vivir, een coördinatieorgaan tussen sociale bewegingen die in verschillende regio’s van het land de sociale en ecologische gevolgen van grootschalige extractie in hun territoria aankaarten. CATAPA ondersteunt dit initiatief door internationale weerklank te geven aan het eisenpakket waarrond deze ‘Movimiento’ zich verenigt. Al deze verschillende acties hebben echter één gemeenschappelijk doel: een verregaand én eerlijk klimaatakkoord.

Andes- en Amazonevolkeren en kleinschalige landbouwproducenten in Peru worden reeds zwaar getroffen door de klimaatveranderingen. Net zoals de ‘Movimiento’ eist CATAPA dan ook dat de COP20 en de alternatieve top luisteren naar de verzuchtingen van deze kwetsbare bevolkingsgroepen en dat ze rekening houden met hun ervaringen en voorstellen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be