De Sleepwet

Ik zit een beetje met de sleepwet in mijn maag. Want als de sleepwet doorgaat timmer ik mijn internetverbinding dicht voor gluurders zodat niemand kan zien wat voor spannende en enge zaken ik aan het doen ben. Voor zover die al niet dichtgetimmerd is.

Ik denk dan met mijn simpele verstand dat de sleepwetambtenaren dan binnen de kortste keren bij mij op de stoep staan: “Waarom mogen wij niet zien wat u op het internet aan het doen bent? U heeft iets te verbergen? Komt u maar even mee naar het bureau. Wij willen u een paar vragen stellen.”

“Ja ik heb een VPN. Ja ik heb mijn schijf versleuteld. Ja ik doe dingen op het internet die u niets aangaan.”

En dan hup de bajes in. Omdat ik mijn privacy bewaak. En dat vindt de sleepwetambtenaar verdacht. Omdat er inderdaad zaken zijn die, behalve mezelf niemand iets aangaan. En dan mag ik in de cel mijn zonden overdenken.

Je privacy bewaken. Je moet maar durven.

Misschien bent u iets of doet u iets wat in de toekomst strafbaar wordt. Want Nederland verrechtst, verhardt en wordt intoleranter. Op een mooie toekomstige dag klopt een diender bij u aan omdat u iets doet of bent dat illegaal is geworden omdat een of andere fascist het voor het zeggen heeft gekregen. En u een vlekje heeft waar de grote leider niet van gediend is. Omdat u aan een algoritme voldoet of zo.

En u mag uw zonden overdenken in de cel. Waarom u uw internet niet dichtgetimmerd had. Dat u zich voor de kop slaat: “Hoe had ik zo stom kunnen zijn!”