De ruft van het rund is een voorwerp van aanhoudende zorg voor de regering

Ooit was de schaamteloosheid met betrekking tot het sleutelen aan “landbouwhuisdieren” zo groot dat je merken had als Legkips en Snelbigs (voor het varken dat met zijn [! – het betreft toch echt vrouwelijke biggen] tijd meegaat). Die hormonen hebben nu wetenschappelijk klinkende namen, en zijn “met hun tijd meegegaan”.
Om aan het krimpen van de gesubsidieerde veestapel te ontkomen heeft de regering nu plotseling op ons aller kosten een troefkaart achter de hand: je voert koeien (die blijkbaar niet de pure natuur van de raaigrassavanne te eten krijgen) wat enzymen bij waardoor hun ruften minder bijdragen aan de vervuilingsnormen.

Het kabinet wil dat boeren hun koeien voer gaan geven waar specifieke enzymen aan zijn toegevoegd. De dieren stoten dan minder stikstof uit, en de vrijgekomen ‘stikstofruimte’ kan gebruikt worden om bouwprojecten die stil liggen weer op gang te brengen.

Ingewijden bevestigen dat dat een van de maatregelen is die het kabinet wil nemen om uit de stikstofcrisis te komen. Er wordt gewerkt aan een pakket met allerlei verschillende maatregelen, die snel resultaat moeten opleveren.

NOS