De regering verwacht voor dit jaar minder asielzoekers

Nee, het is geen foutje in de kop, het kabinet verwacht echt minder asielzoekers, tenzij…

De NOS schreef gisteren dat het aantal van de ‘asielzoekers’ voor dit jaar 90.000 zal zijn. Nu is het, om te beginnen, grote probleem dat het niet 90.000 asielzoekers zijn waar de lekkende ambtenaren het over hebben, maar asielinstroom en dat maakt een groot verschil.
Het is essentieel voor het begrip van die 90.000.

In 2015 was de asielinstroom volgens het ministerie 59.100:

Waarvan eerste aanvragen: 43.090
Waarvan tweede en vervolg aanvragen: 1.940
Waarvan nareizigers: 14.070

Ik heb al veel artikelen geschreven waarin ik het verschil uitleg. Vrijwel zinloos. De pers blijft opschrijven wat Den Haag dicteert. De asielinstroom is voornamelijk van belang voor ambtenaren: ‘hoe druk hebben wij het’. De dubbel ingevulde formulieren zijn sowieso belachelijk en de nareizigers zijn geen asielzoekers. De eerste aanvragers zijn de asielzoekers die spontaan naar ons land komen en de nareis zijn gezinsherenigers.

Officieel gaat de regering uit van 58.000 instroom, zeg maar hetzelfde aantal als afgelopen jaar. Nu is er grote achterstand ontstaan in de afhandeling van eerste aanvragen en daardoor ook in de nareis. Gezinshereniging kan pas worden aangevraagd als de asielzoeker een verblijfsvergunning heeft gekregen. De asielzoekers t/m 2015 zijn (uiteraard) al in ons land en zijn ook al meegeteld in de asielinstroom. Dat geldt niet voor alle nareis. Slechts een klein gedeelte van de potentiële nareis -26.000 volgens mijn berekeningsmethode– van de asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen of nog zullen krijgen (32.000 bij elkaar)* uit 2015 is al in ons land. Ik schat dat er 22 duizend nareis nog naar ons land zullen komen. Dat zijn aanvragen gezinshereniging die nu nog in behandeling zijn of de komende tijd in behandeling zullen worden genomen omdat het familielid dat vorig jaar asiel heeft aangevraagd dit jaar een verblijfsvergunning krijgt.
(Flip Vandyke)