De onzinoorlog om virtuele zetels

Afgelopen zaterdag mocht Halbe Zijlstra, fractievoorzitter en tevens ongeleid projectiel van de VVD, weer eens een bak onzin uitkramen in het voorheen gerespecteerde dagblad NRC. Nadat Zijlstra zich eerder al had bezondigd aan volslagen kletskoek over vluchtelingen, waarbij hij onder meer meldde dat vluchtelingen naar ons land zouden komen voor borstvergrotingen en andere cosmetische ingrepen en niet zozeer omdat hun land wordt platgebombardeerd door onder andere zijn eigen VVD-regering, ging het deze keer over paaseitjes van de HEMA. Een oud, uitgekauwd en uitermate kinderachtig kletsverhaal dat voor zover ik weet ooit de wereld in is geholpen door Martin Bosma van de neppartij PVV en dat al lang en breed ontkracht was toen Zijlstra er zaterdag mee kwam. Het kwam erop neer dat de HEMA zijn paaseitjes voortaan ‘verstopeitjes’ zou noemen uit angst voor de islam. Complete onzin, omdat de HEMA ten eerste al jarenlang verstopeitjes in zijn assortiment heeft en daarnaast, zoals op de website van het bedrijf voor iedere nitwit is te zien, een groot assortiment aan paasproducten in de schappen heeft, waaronder ook paaseitjes in alle soorten en maten.

Is Halbe Zijlstra gek of dom? Nee, dat is hij niet. Heeft hij een enge ziekte waardoor zijn hersenen worden aangevreten? Niet dat wij weten. Is hij soms alcoholist of gebruiker van harddrugs en sterven zijn hersencellen af? Wij geloven van niet. Dan moet er iets anders aan de hand zijn. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Zijlstra bewust leugens en kletskoek rondbazuint teneinde de toch al gespannen verhoudingen in dit land nog verder op scherp te zetten. Waarom zou hij dat doen, hoor ik u zeggen? Welnu, ik zie maar een reden: de VVD is verwikkeld in een onzinoorlog met de PVV om de (nu nog virtuele) Kamerzetels.

Halbe Zijlstra zou je de Martin Bosma van de VVD kunnen noemen. Bosma strooit eveneens bakken met rabiate onzin leeg over Twitter en andere media. Of het waar is, is onbelangrijk. Zolang de aanhang maar opgehitst wordt tegen moslims, vluchtelingen en vreemdelingen in het algemeen. Als Martin bijvoorbeeld een foto van Sinterklaas zonder kruis op zijn mijter ziet, vindt hij dat de Sint ‘buigt voor de islam’. Ik bedoel maar, waar hebben we het over. Over flauwekul. Over onzin. Over kinderachtig geneuzel. Maar het werkt, want de PVV-aanhang laat zich moeiteloos bang maken en opfokken en de PVV staat dan ook op een zetel of veertig, althans in de peilingen van Maurice de Hond, die overigens ook onzin zijn maar door de goedgelovige PVV-aanhang maar al te graag voor waar worden gehouden. Neemt niet weg dat de PVV het ook in andere peilingen goed doet, beter dan de VVD in ieder geval, en dus meent de VVD blijkbaar dat een beetje extra haat- en angstzaaierij de zaken misschien weer wat in evenwicht zouden kunnen trekken. In die strategie past ook de oost-west-thuis-best-opmerking van premier Mark ‘holle-vaten-klinken-het-hardst’ Rutte na de Turkije-top.

Wat is er in vredesnaam aan de hand met dit land? Ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen waarom politici bij hun volle verstand haat en angst zaaien via leugenachtige kletspraatjes in een land, nee, op een continent waar de verhoudingen toch al zo gespannen zijn. Waar neonazi’s weer openlijk over straat marcheren, waar plaatselijke politici bedreigd worden, waar rellen uitbreken bij inspreekavonden over azc’s, waar brand gesticht wordt in (toekomstige) azc’s, waar vluchtelingen worden aangevallen met vuurwerkbommen, waar om de haverklap varkenskoppen bij moskeeën worden gedumpt en het ‘daar moet een piemel in’-schreeuwend tuig al te vaak zijn zin krijgt.

Compleet onverantwoordelijk is het, deze onzinoorlog over paaseitjes en Sinterklaasmijters met als inzet (virtuele) Kamerzetels, waaraan de media overigens maar al te graag meewerken, en dat is al even onverantwoordelijk. Ook vanmorgen weer, na de bomaanslagen in Brussel. Welke politicus krijgt er op Radio 1 het eerst de gelegenheid tot commentaar geven? Juist, Geert Wilders die hijgerig roept dat de grenzen dicht moeten, iets wat a) technisch vrijwel onmogelijk is en b) onze economie terstond in een diepe crisis zou storten. Wat hebben de media toch met politici die alleen maar hard schreeuwen, haat en angst zaaien, leugens en onuitvoerbare plannetjes de wereld in slingeren en geen enkele zinnige oplossing hebben voor de problemen in dit land?

Ongetwijfeld zal de geschiedenis keihard oordelen over de huidige laffe, leugenachtige en xenofobe politici. Maar helaas, daar hebben we nu niets aan.