De Nieuwe Universiteit kraakt een UvA-gebouw

roodvierkantjeDe Nieuwe Universiteit heeft vandaag een (deel van een leegstaand) pand van vastgoedonderneming UvA gekraakt.

De Nieuwe Universiteit (DNU) heeft vanmiddag een leegstaand universiteitspand aan de Oude Turfmarkt 147 gekraakt. DNU deed dat om ‘een vaste uitvalsbasis’ te hebben, ‘waar leden kunnen vergaderen en acties kunnen plannen,’ zo laat men in een persverklaring weten.
DNU schrijft in de persverklaring, dat het pand, waar eerder de onderwijsbalie van de opleiding algemene cultuurwetenschappen zou zijn gehuisvest, voor langere tijd leeg zal staan. ‘De Faculteit der Geesteswetenschappen moet bezuinigen en gaat delen van het pand niet langer gebruiken om zo de kosten te drukken.’ DNU zegt niet het hele pand gekraakt te hebben. ‘Het deel van het pand waar nog administratief werk gedaan zou worden, is nog toegankelijk.’

De kraak van vandaag staat volgens DNU ‘symbool voor een hernieuwde golf van actie’. DNU: ‘Wij gaan niet meer leuren met petities, keurig wachten totdat de commissiesDe commissie financiën en de commissie D&D eindelijk volledig ingesteld zijn. Wij pakken wat nodig is om de strijd te winnen. En een mooi kantoor aan de grachten in Amsterdam hoort daar bij.’

Wat heet grachten, dames en heren – het is de Amstel zelf, hoe zielig zij er ook bij mag liggen in dat stukje binnenstad.
Bron.
Dit bericht sluit nogal duidelijk aan bij het voorgaande.