De nieuw-rechtse vrienden van die katholieken die zo fanatiek Zwarte Piet verdedigen

De katholieke stichting Civitas Christiana voert zeer actief campagne voor het behoud van de racistische karikatuur Zwarte Piet. Zo bleek begin deze maand nog in een interview met ‘algemeen manager’ Hugo Bos in De Volkskrant. Zijn campagne bleek vooral een “focus-point”, een middel om geld te verwerven met als doel “een halt toe te roepen aan de verdere afbrokkeling van de Nederlandse cultuur en tradities” en “de normen en waarden van onze beschaving, die geworteld zijn in het christendom, beschermen en verder verbreiden”. Civitas Christiana is het Nederlandse kantoor van de Amerikaanse fundamentalistisch katholieke beweging “Tradition, Family, and Property”. In de VS zijn katholieken al langer, en zeer succesvol, bezig om op deze manier bezig politieke invloed te verwerven.

In een essay dat tien jaar geleden in “The New York Review of Books” verscheen, beschrijft hoogleraar en politiek commentator Garry Wills hoe radicaal-rechts het beleid van de regering George W. Bush wist vorm te geven. “Bush’s Fringe Government” staat er veelzeggend boven het artikel. Wills richt zich op vier, opmerkelijk genoeg rooms-katholieke denkers en activisten, die een beslissende rol speelden in het her-introduceren van religie in het beleid van de overheid.

George W. Bush is een typische vertegenwoordiger van de Southern Baptists, het grootste evangelische kerkgenootschap in de Verenigde Staten. Des te opvallender is dat een aantal rechts-radicale katholieke denkers het binnen- en buitenlandse beleid van de Bush-regering van een ideologisch-religieus fundament wist te voorzien. De vier zijn Michael Novak, in de jaren zestig een groot pleitbezorger voor de vernieuwingen van het Tweede Vaticaans Concilie, maar later bekeerd tot het neo-conservatisme; George Weigel, de min of meer officiële biograaf van paus Johannes Paulus II; Joseph Fessio, die onder professor Joseph Ratzinger (de latere paus Benedictus XVI) in Duitsland afstudeerde; en Richard John Neuhaus, de tot het katholieke geloof en tot priester gewijde Lutheraan, oprichter van het neo-conservatieve tijdschrift “First Things”.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak