De miljoenen, al dan niet in eigen land op de vlucht

Er wordt wel gezegd dat de huidige “vluchtelingencrisis” de grootste uit de geschiedenis is. De miljoenen die van huis en haard vertrokken toen Brits-Indië gesplitst werd in India en Pakistan tellen we even niet. De miljoenen mensen die met de schuivende grenzen van na de Tweede Wereldoorlog werden meegeschoven tellen ook niet. Veel van hen waren Duitsers, en hoewel toekenning van collectieve schuld als oorlogsmisdaad geboekt staat knijpen we daar een oogje bij dicht. “Miljoenen” zijn geen mensen, zij zijn een statistiek. Een statistiek waar traangas tegen ingezet kan worden.

Dit bij wijze van inleiding van een stuk over miljoenen op drift “in eigen land” – er is zelfs een mooie versluierende afkorting voor, IDP’s, Internally Displaced Persons, klinkt ook alweer een stuk minder naar lijden, vindt u ook niet? En Irak, hoe zat het daar ook alweer mee?

3,1 miljoen Irakezen op vlucht in eigen land

De vluchtelingencrisis in Irak heeft gigantische proporties aangenomen. Alleen al sinds januari 2014 raakten meer dan 3,1 miljoen mensen ontheemd. De ontheemden zijn verspreid over drieduizend plaatsen in het land. Veel van hen bevinden zich in afgelegen gebieden die ontoegankelijk zijn voor hulpverleners.

In een poging beter in te spelen op de noden van de drie miljoen ontheemde Irakezen, hebben de VN een nationale hotline geopend waar vluchtelingen informatie kunnen krijgen over voedseldistributie, gezondheidszorg en opvang.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be