De meest verzwegen verhalen van 2017 (deel 1): de war on drugs en BDS

Teveel levensbelangrijke verhalen bleven onder de radar. Ze zouden elke week op de voorpagina moeten staan, maar ze halen nauwelijks een kolommetje achteraan in de krant. Dat heeft met macht te maken en met de manier waarop de media werken. De komende weken brengen we die verhalen naar boven, met telkens een positief en een negatief verhaal. In deze aflevering: de waanzinnige war on drugs en de succesvolle BDS-campagne.

Vorige week woensdag deden de chauffeurs die onder de bruggen richting het Mexicaanse vakantieoord Los Cabos reden een lugubere ontdekking. De lichamen van zes mannen bengelden meters hoog boven de weg. Het zijn de recentste slachtoffers van de ‘war over and on drugs’ die nu al meer dan tien jaar het buurland van de VS teistert.

Eind november al werd het trieste record van het aantal moorden gebroken. Meer dan 23.000 Mexicanen kwamen op gewelddadige wijze om het leven. Het gros van die moorden heeft te maken met de drugshandel: drugsbendes tegen elkaar, politie en leger tegen de drugsbendes, corrupte agenten, drugsbendes tegen de bevolking, leger tegen de bevolking, …

Sinds 2007 vielen er 200.000 doden en nog eens 28.000 Mexicanen zijn vermist. Het was de toenmalige president Felipe Calderón die in december 2006 het startschot gaf van de ‘war on drugs’. Hij stuurde 6500 zwaarbewapende troepen naar zijn thuisstaat Michoacán. Rivaliserende kartels zaaiden daar al meer dan een jaar dood en verderf. Twee maanden later waren er al 20.000 soldaten betrokken bij de oorlog tegen de kartels verspreid over het hele land.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be