De marathon van New York

Een wereldstad als New York beschikt over zoveel uitstraling dat de toeristen die de Amerikaanse stad bezoeken natuurlijk genoeg redenen hebben om er een paar dagen of een weekje door te brengen. Hotels zijn er genoeg in de metropool te vinden, maar als er een groot evenement plaats vindt dan doe je er goed aan ruim van te voren een overnachting te reserveren. En de marathon is vanzelfsprekend een heel groot evenement voor New York.

Het was deze maand weer zover. Jongstleden 2 november (de eerste zondag van november) stonden er meer dan 50.000(!) deelnemers aan de start van deze, internationaal gezien, grootste atletische happening ter wereld. Het is voor de stad een enorme toeristische trekpleister. Uit werkelijk alle hoeken van de wereld komen er atleten op af. Ik gebruik uitdrukkelijk het woord “atleten”, want niet iedereen is zomaar even in staat om 42,195 kilometers af te leggen. Je moet je er uiteraard lichamelijk goed op voorbereiden anders haal je de finish echt niet.

Na de aanslagen van september 2001 is de beveiliging zeer scherp geworden, zodat alle deelnemers gefouilleerd worden voor de start. Om logistieke redenen wordt er om de 25 minuten gestart. Het was droog maar er stond een stevige wind en het was behoorlijk koud en vele runners stonden dan ook werkelijk te kleumen aan de start. De meeste participanten hebben alleen als doel de finish te behalen en combineren de wedstrijd met een paar dagen langer sight seeing in New York. Je moet wel binnen de 8 uur en 30 minuten aan de finish verschijnen, dat is het tijdslimiet. Het wereldrecord van 2:02:57 is natuurlijk een utopie voor het gros van de lopers.

De marathon wordt ieder jaar ceremonieel geopend en dan volgt er “The Parade of the Nations”, een echt feest waar alle deelnemende landen zijn vertegenwoordigd. Na de marathon is er veel vuurwerk en een disco-party voor iedereen en er is ook een pasta-party vóór het begin van de wedstrijd om de spieren goed op de inspanning voor te bereiden. Je kan zeggen dat de marathon met alles wat er omheen gebeurt een week feest betekent.

Natuurlijk maakt vrijwel iedere deelnemer van de gelegenheid gebruik om het Vrijheidsbeeld van dichtbij te zien, om het Empire State Building te bezoeken en om de Brooklyn Bridge te bewonderen. Maar de verantwoordelijke personen in de gemeenteraad van New York wisten dit natuurlijk maar al te goed toen ze in 1970 met het briljante idee kwamen om een marathon te organiseren. Over precies 1 jaar begint de 46e editie met hoogstwaarschijnlijk nog meer deelnemers dan dit jaar. Velen kijken er nu al naar uit en beginnen alvast te trainen!