De Londense Grenfell Tower brandt. Dit is kapitalisme

De catastrofale brand van de Londense Grenfell Tower moet gedetailleerd worden onderzocht. Toch mogen we niet blind worden voor waar we zelf mee worden geconfronteerd. Welke universele waarheid zit erachter?

Op 14 juni, in Londen, vult de Grenfell Tower, de sociale woningblok van 24 verdiepingen, alle mediakoppen. In een mum van tijd gaat dit gebouw in vlammen op. Het onderzoek is nog lopende. Intern wordt er gesproken over een ontplofte frigo die iets later dan middernacht, binnen het kwartier het pand in lichterlaaie zette. De verbazingwekkende snelheid waarmee het vuur zich verspreidde stelde ons voor vraagtekens.

De inwonende families bevonden zich voor ze het beseften in een regelrechte hel. Er werd aangeraden binnen te blijven, ramen en deuren dicht te houden en natte handdoeken voor de voordeur te leggen. Als vuur geen zuurstof krijgt, verspreidt het zich niet. Ondanks deze goede raad was de brand niet te stoppen. Zij die de raad niet opvolgden en naar buiten konden lopen, hebben het overleefd. Anderen zijn gestikt door de rook, verbrand of door het raam gesprongen. Het aantal doden staat nu op 79 mensen. Hoe heeft dit zo snel kunnen gebeuren?

Men moet weten dat dit gebouw voor de lage sociale klasse is gebouwd. Onlangs is dit flatgebouw nog gerenoveerd onder het motto “less is more.” Zo opteerde de firma voor gevelmateriaal dat licht ontvlambaar is. In vele landen is dat materiaal verboden. Het resulteerde in een kostenbesparing van in totaal … 5.700 euro ten opzichte van zijn brandveilige variant. Dat maakte het hele verschil. Zo veranderde de verbijstering ten aanzien van de brandende Grenfell Tower in een wel heel bittere blik, dit keer naar ons toe gericht. Het was niet zomaar een ongelukkig accident.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be