De laatste stuiptrekkingen van Brexit (en Nexit)

De Britse premier Theresa May heeft voor de derde keer haar Brexit-deal in het Lagerhuis zien sneuvelen. Afgelopen vrijdag was het verschil nog 58 stemmen (286 versus 344). Ze kwam dichterbij. In de eerste stemming over haar deal verloor ze met een recordverschil (240), en in de tweede was het verschil minder maar nog steeds aanzienlijk (149).

Het meest waarschijnlijke vervolgscenario is dat het Britse parlement zal instemmen met een lange verlenging van het Brexit-proces. Het heeft eerder al de optie van een no deal verworpen. Als het consequent is, stemt het aanstaande maandag voor uitstel van Brexit. De implicatie van lang uitstel is dat er eind mei Europese verkiezingen in het VK moeten worden gehouden. Dan volgt het verloop van de gebeurtenissen rond Brexit in grote lijnen de schets uit Uitstel en allicht afstel van Brits vertrek uit Hotel California. Weliswaar kon ik bijzondere manoeuvres niet bevroeden. Zo kwam een kleine twee weken terug het besluit van Lagerhuis-voorzitter John Bercow om in eerste instantie niet een derde stemming over May’s Brexit-deal toe te staan als een verrassing. Hij oordeelde dat er niet twee keer over hetzelfde voorstel mag worden gestemd. Dat er alsnog een derde stemming plaatsvond heeft te maken met het in tweeën knippen van May’s deal, waarbij gisteren het eigenlijke terugtredingsakkoord ter stemming was voorgelegd en niet de bijgevoegde politieke verklaring. Nog minder dacht ik eraan dat May zou aanbieden af te treden als haar deal er door kwam. Ze leek me coûte que coûte te willen vasthouden aan de macht. Overigens was die onbaatzuchtige zet wellicht tactiek omdat haar nederlaag zo goed als zeker was en ze zich daarmee poogt op te werpen als iemand die alles overheeft voor het land.

Een opmerkelijk gevolg van de mislukking van Brexit heeft betrekking op de situatie in Nederland ten aanzien van Nexit. Tim Engelbart, redacteur voor de extreemrechtse website DDS, heeft fel uitgehaald over de Europese verkiezingsplannen van Geert Wilders die neerkomen op Nexit. Hij schrijft dat Wilders meent dat het na de shitstorm in het VK een uitmuntend idee is om de chaos van Brexit nog eens over te doen in Nederland. Engelbart merkt voorts op dat een uittreden uit de EU geblaat is uit een feitenvrij Utopia; de Britten tonen nu aan dat dat helemaal niet kan zonder je land voor een half decennium op stelten te zetten. Is dat stukje een waarschuwing voor Thierry Baudet? Tot nog toe was Nexit een prioriteit van Baudet, terwijl Wilders zich voornamelijk richtte op het gevaar van de moslims die het Avondland willen overnemen, althans volgens hem. Als Baudet blijft vasthouden aan de onzin van Nexit, vreest extreemrechts dat de reeds ingecalculeerde majeure verkiezingszege bij de Europese verkiezingen kan tegenvallen.