De hypocrisie van Marja van Bijsterveldt

Afgelopen week wilde Marja weer eens in het nieuws en dan niet met bezuinigingen of weer nieuwe regels en hervormingen in het onderwijs. Nee, Marja had een briljant plan! Ouders moesten zich meer met de kinderen en hun onderwijs gaan bemoeien! Na dit gezegd hebbende, voegde ze er wel aan toe dat zij dat nooit gedaan had, dat had ze uitbesteed of zoals het in die kringen heet, gedelegeerd aan een oppas.

Marja vindt het prima om een zo belangrijke taak als opvoeden van je kinderen volledig uit te besteden aan een vreemde. Minder bedeelde ouders moeten het vooral zelf doen en worden er nog op aangesproken ook.

Marc Chavannes schrijft mooi stuk in NRC over dit fenomeen. Hij schrijft o.a. dat de school geen wasstraat is. Dat ouders betrokken moeten zijn. Wat ik me kan herinneren van mijn schooltijd, was dat ik naar school ging, mijn best deed en een paar keer per jaar een rapport kreeg (ja, ik was een brave leerling, want wilde een beter leven dan mijn ouders en veel oudere broers en zussen). Dat was al wat mijn ouders zagen van mijn schoolgaan. Aan de hand daarvan zagen ze hoe hun kind het deed. Er waren geen ouderavonden, er waren geen 10 minutengesprekjes, voor zover ik me nog kan herinneren. Er waren geen verplichte werkzaamheden door middel van ouderparticipatie. Een kind ging naar school en de enige verantwoordelijkheid van de ouders was dat het kind op tijd was. Ik wil niet zeggen dat dat beter was, maar wat die Van Bijsterveldt nu vraagt, daar zijn volgens mij scholen ook niet altijd zo blij mee. Krijg je ook te maken met van die streberige, bemoeizuchtige ouders, die toch vooral willen dat hun prinsje of prinsesje aandacht krijgt omdat zij ‘zoveel’ doen.

Overigens vind ik Marc zijn sneer naar de opmaak van de brief van de minister wel weer lachen. Taal is zo’n ondergeschoven kind in Nederland, de tranen springen me zo vaak in de ogen. Zelfs het ministerie met al zijn ambtenaren kan geen fatsoenlijke Nederlandstalige brief schrijven. Hoe laag kun je zinken? De minister van onderwijs schrijft een belabberde brief en dan verbazen we ons over het niveau van het Nederlandse onderwijs?