De grootste etnische zuivering van deze tijd

China voert een systematische campagne tegen ongeveer vijftien miljoen Oeigoer moslims in Xinjiang (“Het Nieuwe Grensland”) of eigenlijk wat Oost-Turkestan heette tot China het gebied begon te bezetten en koloniseren in 1949.

Bovendien bespaart China zich geen enkele moeite iedere herinnering aan of bewijs van Oeigoer moslimleven uit te wissen. Het is een dystopische nachtmerrie, of een herhaling van een van de ergste genocides van de vorige eeuw. Het handjevol persoonlijke verslagen dat doorsijpelt buiten China’s totale beheersing van het internet en de media, roepen herinneringen op aan de donkerste dagen van de communistische staat – de tijd van de “Culturele revolutie”, toen godsdienstige mensen en hun plaatsen uit het landschap werden weggevaagd.

– C.J. Werleman over de vervolging van de Oeigoer van Oost-Turkestan. Lees aldaar verder (Engels).

De Oeigoer kunnen niet rekenen op het medeleven van liberal westerlingen die wel meeleven met de Tibetanen: ze zijn moslim.
Een conservatieve schatting zegt dat er een miljoen Oeigoer in “heropvoedingskampen” zijn opgesloten – het kunnen er ook veel meer zijn.