De Griekse gladiatoren en de propagandamachine van de Eurozone

Vandaag dinsdag 30 juni om 23:59 precies verloopt de zoveelste betaaltermijn van de zoveelste termijnbetaling op de schulderkenning van de Europese lidstaat Griekenland. De Griekse regering heeft reeds aangekondigd van die betaling af te zien.

De voormalige neoliberale regeringen van Griekenland hebben toen met monstrueuze leningen van de Europese landen en banken ingestemd mede omdat ze naast de gebruikelijke neoliberale zakkenvullerij gelijk ook een dienst aan hun Noord-Europese relaties konden bewijzen door de banken van Duitsland, Frankrijk en Nederland door middel van deze leningen aan te gaan mede financieel te ondersteunen. Het is tegenwoordig een alom bekend feit dat de leningen van Griekenland voor ongeveer 80% meteen naar de geldverstrekkers terug gingen om de buidels van de bankensector aldaar goed te blijven vullen.

De bankiers bleven al die tijd gezellig met de handjes wrijven.

Het lucratieve spelletje op de rug van de Griekse belastingbetaler werd recentelijk doorbroken door de socialistische regering van Syriza die door het Griekse volk verkozen werd en meteen te werk is gegaan om de catastrofale financiële situatie die door de bankiersspelletjes ontstaan was, te doorbreken. Einde neoliberale extremistisch-fanatieke financiële uitbuiting, zouden we haast gaan denken.

Hierop ontstond meteen een patstelling met de neoliberale, niet verkozen, regering van de Eurozone die geen afwijking van de eigen financiële normen duldt en steeds als enige werkwijze ultimatums aan de tegenpartij doet opstellen. Aan Griekenland werd het ultimatum gesteld – of het financieële “hervormings”pakket *) volledig accepteren en met het bekende “hervormings”-ponzi-schema doorgaan of van de Eurozone weggeschopt te worden wat natuurlijk met sociale onrust samen zou gaan.

De clou is dat de statuten van de Eurozone niet voorzien in het afvallen van een der Europese partners, wat de grondslag voor de stelling van de Griekse Minister van Financiën Varoufakis vormt dat indien in Europa stappen en maatregelen zouden worden ondernomen om een land uit de Unie te zetten zal hij dit aan het Europese Hof als klacht voorleggen.

Daar kan hij zijn gelijk kunnen krijgen omdat de egotrippers (“Dikke Ikken”) die voor leiders van de Eurozone spelen, hebben reeds de Griekse Minister Varoufakis van de opvolgende vergadering van Ministers van Financiën uitgesloten meteen nadat de Griekse Premier Tsipras bekend maakte dat hij eerst het Griekse volk door middel van een referendum zal vragen of ze de Europese “hervormings”-maatregelen accepteren. Varoufakis werd zonder enige waarschuwing (om hem natuurlijk een neoliberale-egotripperslesje te doen leren) uit de vergaderingen uitgesloten wat behalve dat het aan de bekende oude Europese koloniale tradities herinnert ook volgens de eigen wet van de Eurozone niet mogelijk is.

*) De schrijver hanteert enkele keren het woord austeriteit, dat in Belgische media inderdaad regelmatig opduikt. Het Nederlandse eufemisme is al tijden lang “hervormingen”, het D66 van Pechtold is erg goed in het roepen daarom, maar het betekent in zijn geheel: afknijpen van de armen en uitverkoop van publieke goederen, iets wat “links” en rechts in Brussel graag aan de Griekse regering oplegt. In Nederland is het romaanse woord ongebruikelijk. Na overleg heeft uw redacteur besloten tot “hervormen”, u weet nu wat bedoeld wordt. – AJvdK