De Griekse economie heden: groenten exporteren, luchtafweer raketten importeren

Na het bezoek van de Griekse regeringschef Tsipras aan Rusland waarbij hij zijn Russische gesprekspartners om toegang tot de Russische markt voor de Griekse landbouw productie gevraagd heeft, werden aanvullend gesprekken over de Europese sancties gevoerd.

Tsipras verklaarde dat hij de sancties tegen Rusland overbodig en contraproductief vindt. Dit mening wordt door vele Westerse politici gedeeld doch wordt het in de gelijkgeschakelde media niet weergegeven omdat het niet politiek correct is.

De Griekse economie werd in de afgelopen jaren door de Europese sancties tegen Rusland verlamd en tevens door de tegensancties die Rusland aan Europa heeft opgelegd. De Europese geldeisers waren niet geïnteresseerd in de toekomst van de Griekse economie, enkel in het afzuigen van zoveel mogelijk voordelen en belangen uit Griekse bodem. De Syriza regering probeert nu hieraan een halt toe te roepen en weigert dat Griekenland als citroen wordt geperst en leeggezogen ten bate van de Noord-Europese banken en private geldschieters.

Griekenland heeft toezeggingen over de doorvoer van Russisch gas naar Europa gekregen waarbij de Grieken de mogelijkheid zouden kunnen krijgen voor het zelfstandig bepalen van de prijsstelling van gas voor op de Europese markt na deze hub. Inmiddels heeft de Griekse Minister van Defensie luchtafweer raketten van het model S-300 bij Rusland besteld.

Iedereen kijkt waar zijn belang ligt, daarom moeten we de Grieken niet mogen ontzeggen dat ze op zoek zijn naar de tegenpartij die hun de beste marktpositie zal geven om de economie opnieuw in de startbaan te plaatsen.

Volgende week zal de EU-Commissie bij de vergadering in Riga officieel gaan melden of Griekenland in Eurozone zal blijven.