De Grieken hebben het gedaan

Herinnert u zich de bankencrisis van 2008 nog? Natuurlijk, want we zijn er nog steeds niet van hersteld zeggen alle gezaghebbende figuren, tot en met de Directeur van de Nationale Bank. Nagenoeg al die mensen zeggen nu ook dat dit de ergste crisis was sinds 1929 (dus bijna honderd jaar) en toen heeft dat direct of indirect geleid tot het grootste bloedbad ooit.

Wel, na die crisis die een aantal onverantwoordelijke grootbankiers veroorzaakten en waarvoor zij nooit veroordeeld werden (behalve in een land zoals IJsland, met een paar honderdduizend inwoners, maar kom), werden u en ik nagenoeg onophoudelijk om de oren geslagen met het verwijt dat wij “geen vertrouwen hadden” in de economie, met name in de beurs. Even onophoudelijk wordt u belaagd door diezelfde kringen die de zaak “op enkele millimeters onderuit hadden laten gaan” (dixit de bekende oproerkraaier Herman Van Rompuy) met slogans die u moeten bewegen uw “slapend spaargeld” wakker te maken, en naar… de Beurs te gaan. Zoniet heeft u geen vertrouwen, weet u wel?

In een langdurig corrupt en onverantwoordelijk bestuur in Griekenland, van voor de tijd van Tsipras wel te verstaan, zijn mensen ingegaan op dit soort beloften of verleidingen. En dat veel meer dan goed voor hen was. Dom natuurlijk. Maar “it takes two to tango”: die Grieken waren niet alleen om geld te lenen zonder garantie om dat te kunnen terugbetalen. De andere partner zit nu ergens in de schaduw, en lobbyt zich ondertussen te pletter bij de regeringen van grote landen. Bij Frankrijk, Duitsland, Nederland en zelfs België, want daar zit die andere partner eigenlijk.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be