De globale ecologische crisis oplossen…of toch maar niet ?

De ecologische toestand van onze planeet is dramatisch. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder onheilspellende berichten die elke aandachtige waarnemer doen vrezen voor het overleven van de mensheid op steeds kortere termijn. Na het Wereld Economisch Forum in Davos gaf ook de beroemde wetenschapper Stephen Hawking onlangs uiting aan zijn grote bezorgdheid.

Hoewel er tijdens de COP21 conferentie in Parijs gefocust werd op klimaatverandering, is het klimaat slechts één van de diverse systemen die cruciaal zijn voor de stabiliteit van de planeet. Volgens sommige wetenschappers zijn reeds vier van de negen geïdentificeerde systemen ernstig aangetast.

Elk van die systemen beïnvloedt de anderen en het falen van één of meer ervan kan een razendsnel domino-effect hebben. Wetenschappers als James Lovelock (de vader van de Gaia-hypothese) en Guy McPherson stellen onomwonden dat de ecologische instorting niet meer dan dertig jaar voor ons ligt. Men kan dit afdoen als catastrofisme, maar wat als hun voorspellingen juist zijn? Wordt het niet hoog tijd dat we het voorzichtigheidsprincipe eindelijk eens au sérieux nemen?

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be