De geest van Seattle duikt op in Wall Street

Sinds vrijdag 17 september bezet een groep jonge actievoerders, kunstenaars en studenten Wall Street, het hart van het zakendistrict van New York. Het protest vindt plaats in de geest van de demonstraties van 1999 in Seattle. De activisten willen de stem zijn van ‘de 99 procent die de hebzucht en corruptie niet langer tolereren van de 1 procent aan de top van de maatschappij’.

Het protest komt geen dag te vroeg. Eén op de zes Amerikanen leeft in armoede. Er wordt bezuinigd op gezondheidszorg, en de verwachting is dat volgend jaar de werkloosheid verder groeit.

De demonstranten vergelijken hun actie met de Arabische Lente. Ze wijzen op de onrechtvaardigheid dat gigantische banken worden gered en managers enorme bonussen claimen, terwijl arbeiders hun huizen, banen en sociale zekerheid kwijtraken.

De politie heeft op de vreedzame protesten gereageerd met grof en meedogenloos geweld. Mensen worden tegen de grond geslagen en gearresteerd zonder enige reden. Jonge vrouwen zijn samengedreven en met pepperspray in het gezicht gespoten.

De groep van enkele honderden demonstranten op Wall Street ontstond vanuit de groep New Yorkers Against Budget Cuts, die kortgeleden een bezetting organiseerde in de buurt van het stadhuis. Ze protesteerden tegen de bezuinigingen van Bloomberg, burgemeester van New York en miljardair.

De woede groeit onder gewone Amerikanen, omdat zij voor een crisis moeten betalen die is veroorzaakt door de rijken en de bankiers. Eerder dit jaar bezetten demonstranten een regeringsgebouw in Wisconsin. Nu richten de protesten in Wall Street zich tegen de wereldwijde financiële macht.

Kijk hier voor verdere informatie.

http://www.youtube.com/watch?v=7HE8aSR0W5I&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=XCZLhEOJ8XA&feature=player_embedded

Dit stuk is eerder verschenen op de website van socialisme.nu