De Europese samenwerking in de praktijk

Polen belooft 2000 vluchtelingen in twee jaren tijd op te nemen en Kroatië 200.
Kroatië doet deze belofte met als voorwaarde dat van tevoren goed onderzocht wordt of deze 200 vluchtelingen bewezen christenen zijn. Op dit moment overspoelen dagelijks duizenden vluchtelingen Griekenland en Macedonië. Zij zijn onder andere op weg naar Duitsland dat net iets meer dan 20% van de gehele vluchtelingenstroom opneemt. Zo zien we allemaal hoe de langdurige Europese samenwerking zijn vruchten afwerpt.
200px-Serb_refugees_leaving_Croatia
Gelijktijdig is Hongarije een 4 meter hoge muur langs de hele grens met Servië aan het bouwen om zich van de rest van het Zuiden van Europa af te grendelen.
Mooi dat we de Berlijnse muur toen hebben afgebroken, toch? Men denkt nu, met een wat lichtere constructie, op andere plekken hetzelfde effect te kunnen bereiken.

Je zou haast willen opmerken dat de hypocrisie het grondbeginsel van de Europese eenwording gebleken is.
Terwijl onze bekende neoliberalen in Oekraïne de fascisten aan het ophitsen waren om de burgeroorlog aldaar te ontketenen, doet Bondskanselier Merkel in Heidenau nu een oproep tegen het groeiende fascistische geweld. Wat je elders blijft zaaien komt tenslotte terug, zou de conclusie moeten zijn.

De onophoudelijke westerse oorlogen in het Midden-Oosten en het voortdurend afbreken door onze westerse politici en ons leger van goed opgebouwde staten als Libië, Syrië en Irak, heeft dit logischerwijze een vluchtelingenstroom op gang gebracht. Het zou aan stand-up comedy grenzen indien u nu gaat denken dat onze ultrarechtse politici enig verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van hun daden in zouden vertonen. Narcisten en egotrippers hebben dat niet, ze kennen enkel bewoordingen als “met de kennis van nu”.

Nederland – flirtland bij uitstek voor neoliberalen/fascisten – waar ze allang het medialandschap, in de goede ouwe Orwelliaanse traditie, hebben veroverd om het nog erger te maken. En niemand die er aan denkt om de dagelijkse galspuiterij een halt toe te roepen. Alleen in Duitsland begint men over dit hellende vlak iets onrustig te worden.

Uiteindelijk zijn we allemaal een beetje xenofoob, toch?