De dubbele moraal van ‘nooit meer oorlog’ in West-Vlaanderen

Waarom iedereen de solidariteitsmars in Zeebrugge moet bijwonen. Als er in Vlaanderen één plaats is waar we momenteel het hardst moeten schreeuwen voor solidariteit met de vluchtelingen dan is het wel aan de Belgische kust. De uitspraken van de kustburgemeesters Landuyt, Lippens en Vandenbussche zijn ronduit beangstigend en getuigen van een repressief beleid tegen de oorlogsvluchtelingen.

Dat hun woorden door journalisten uit de context gerukt worden, willen we graag aannemen. Het is echter wachten op een antwoord dat humaner en constructiever klinkt en daar is geen excuus voor. Het vluchtelingenbeleid in West-Vlaanderen staat overigens haaks op de boodschap die de provincie en Westtoer aan toeristen en burgers willen meegeven in het kader van de herdenking van de ‘Grote Oorlog’.

Hiervoor maakten diezelfde burgemeesters twee jaar geleden namelijk miljoenen euro’s vrij om zowel volwassenen als jongeren en kinderen bewust te maken van het thema ‘nooit meer oorlog’. En het is die dubbele moraal die burgers en vrijwilligers aan de kaak willen stellen tijdens de solidariteitsmars. De moraal van commercialisering van de herdenking aan de gruwelijke oorlog versus de criminalisering van slachtoffers van een hedendaagse oorlog, is walgelijk.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be