De draaideur tussen Europese politiek en bedrijfswereld

Transparency International maakte de bedragen bekend die politici extra krijgen door te zetelen in verschillende raden van grote bedrijven en het aantal externe mandaten die Europese politici opnemen. Nathalie Griesbeck uit de liberale ALDE-fractie spant de kroon met 33000 euro en 63 externe mandaten. Nummer één in België is Guy Verhofstadt, die meer dan 15000 euro extra per maand binnenrijft en 51 extra mandaten heeft.

Verhofstadt combineert zijn werk als europarlementslid met het zetelen in de raden van bestuur van private pensioenfondsen, gastransportbedrijven en investeringsmaatschappijen. Hij is niet de enige, want veel parlementsleden klussen bij in raden van besturen van bedrijven.

De top vijf neemt samen 234 mandaten op. Het is zeer gemakkelijk om van de bedrijfswereld in de politiek te stappen, zoals Mario Draghi die van Goldman Sachs naar de ECB verhuisde, of vanuit de politiek naar de bedrijfswereld te trekken. Er bestaat een draaideur tussen de politiek en de bedrijfswereld….

….In 2008 verklaarde de EU de oorlog aan deze fondsen en beloofde deze fondsen aan banden te leggen. Vandaag zien we dat het enkel een oorlog is van woorden, maar niet van daden.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be