De dag waarop de Financial Times de kant van Corbyn koos

Een wonderlijke aflevering van Who do you think you are? gisteravond – het ging gewoon door, alsof er niets aan de hand was. Paul Merton, panellid van Have I got news for you, waar Boris Johnson als beroepsclown nog gezegd heeft dat hij “wel eens” cocaïne heeft gesnoven, blijkt eigenlijk Paul Martin te heten. Artiestennaam dus. Dat kan…

Wat ik niet wist over de Paasopstand van 1916, en u misschien ook niet, was dat de in het kolonialisme doorknede Engelsen een Iers legeronderdeel op Dublin liet inschieten. De Paasopstand viel in het algemeen niet zo goed in Ierland, omdat het een soort dolkstoot was tijdens de Grote Oorlog tegen de Centralen. De opa van Merton hoorde bij dat Ierse regiment en mocht, moest op zijn landgenoten schieten. Niet alleen bij hem viel dat verkeerd. Dus na de oorlog liep hij over naar de IRA, die volgens de presentatie iets heel anders was dan de IRA nu. Kolonialen blijven kolonialen. Sluw maar niet slim, zeker niet in 2019.

De koloniale zetbazenpartij, “Democratic Unionist Party”, waar van oudsher niets democratisch aan is, heeft zich achter de staatsgreep van Johnson geplaatst. Het zal ze niets opleveren in Ierland. En intussen heeft de stemmentrekster van de Tories in Schotland met onmiddellijke ingang haar functie neergelegd, om “tijd voor haar gezin te hebben”. Gewoon eerlijk zeggen dat het in Schotland ook bij de Tories niet goed valt om een staatsgreep te plegen terwille van Brexit was dan weer te veel gevraagd, maar dat gezin dat plotseling riep op de dag van de staatsgreep? De DUP en de Schotse Tories houden het regime in Londen overeind.

De Financial Times is altijd eerder liberaal dan Tory geweest, maar ook de liberalen, de LibDems zoals ze nu heten, zijn tegen het idee van een Labour-regering. Op deze ochtend na de staatsgreep kiest de FT met enige tegenzin voor een regering-Corbyn om Johnson de pas af te snijden. De geschiedenis wijst uit dat charlatans, demagogen en nepdictatoren geen tijd hebben voor vertegenwoordigende democratie, zegt de krant. Misschien is Johnson geen tiran, maar hij en de kliek om hem heen die voor deze revolutionaire weg hebben gekozen zouden voorzichtig moeten zijn met wat zij wensen.
De komende week is schrijver dezes in Londen, op een flinke steenworp afstand van Westminster. Misschien merkt u meer van wat er gaande is dan hij, en misschien niet.
Ja, we leven in interessante tijden.

Of enkel de straat opgaan genoeg is?