De cycloon Idai toont de fundamentele onrechtvaardigheid van de klimaatverandering

Een humanitaire catastrofe is aan de gang in Moçambique, Malawi en Zimbabwe. De volledige omvang van de verwoesting door de cycloon Idai wordt duidelijker.

De Wereld Metorologische Organisatie heeft gezegd dat Idai, die vijf dagen geleden de kust bereikte, de ergste tropische cycloon op het zuidelijk halfrond die ooit is waargenomen, zou kunnen zijn. De Mozambikaanse president Filipe Nyusi vreest dat alleen al in zijn land duizend mensen omgekomen kunnen zijn. Het VN-Wereldvoedselprogramma heeft het een “enorme humanitaire noodtoestand die met het uur erger wordt” genoemd.

De eerste verslagen van na de storm zijn huiveringwekkend: negentig procent van de Mozambikaanse stad Beira, met meer dan een half miljoen inwoners. is door de vloedgolven verwoest. De eerste hulpverleners die de zwaarstgetroffen gebieden bereikten troffen mensen aan die zich vast hielde naan bomen of daken. Wachtend op redding, terwijl het water nog stijgt. In Zimbabwe zijn mensen van de weg geblazen, in Moçambique staan talloze huizen onder water. Bijna drie miljoen mensen in het gebied, een van de armste ter wereld, zijn hierdoor getroffen.

– Wij moeten verder verwijzen naar de Engelstalige site GRIST voor de rest van het artikel.