De belaagde polder

En? Hoeveel aanslagen hebben die salafisten inmiddels beraamd? Of krijgen we dat pas in deel drie? Saoedi-Arabië voert een meedogenloze oorlog in Jemen en veroorzaakt een humanitaire ramp. Uiteraard met in het westen besteld wapentuig. Weinig tot geen ophef. En die mediastilte heeft natuurlijk niets met de oliehandel te maken. De Normale Nederlander geeft geen flikker om kreperende Jemenieten. Geen clicks, geen nieuws. Zie ook Syrië. Laat die moslims elkaar maar afmaken. Ver van mijn bed.

Maar nu de Saoedi’s hun oliedollars in de bouw van Hollandse moskeeën steken, is de polder weer te klein. De investeringen blijken keurig opgegeven maar meerdere kabinetten houden die cijfers onder de pet. Informeren de Kamer niet. Ook dat heeft niets met de oliehandel te maken. Al die voormalige Shell-employees in de politiek spelen dat heel zuiver. Tenslotte is het afschaffen van de dividendbelasting ook keurig verlopen. Zonder enige inmenging. Want voor je het weet, heb je een leger complotdenkers aan je broek.

Maar ja, ondertussen blijken de Nederlandse moslims fatsoenlijke mensen. Geen Franse of Belgische toestanden. Nog steeds razen er geen vrachtwagens door de landelijke koopgoten. Hoezeer extreemrechts daarover ook haatdragende schietgebedjes afvuurt. En we kunnen met gerust hart stellen dat we per Syriëganger ongeveer één AIVD-agent hebben rondlopen. Het grote vraagstuk is of we Nederlandse kleuters uit het platgebombardeerde kalifaat moeten terughalen. In iedere kleuter huist tenslotte een kindsoldaat.

God zij dank hebben we nu de salafisten. Vooral Gert Jan Segers lijkt daar buitengewoon blij mee te zijn. Deze strijder voor de vrijheid van godsdienst ziet politieke mogelijkheden in een wettelijk verbod van de bouw van moskeeën met Arabisch geld. Hij heeft zijn veldbedje al in de Nieuwsuurstudio neergezet. Onze God is de beste, mensen. En natuurlijk gaat het niet om olie of wapens. De positie van de vrouw ligt onder vuur. Het homohuwelijk. De vrijheid van meningsuiting. Allemaal zaken waar het christendom eeuwen voor gevochten heeft.

Wel een beetje jammer dat de familie Oranje zo dik is met de Arabische olieboeren. Max en Alex drinken op gezette tijden een kopje thee met die Saoedische salafisten maar dat is absoluut niet om de belangen van het vaderlands bedrijfsleven te behartigen. Dat is gewoon koningen onder elkaar. Die willen ook weleens onderling stoom afblazen als ze zich opnieuw een tennisarm hebben staan zwaaien naar hun dweepzieke onderdanen.

Terug naar de belaagde polder waar we steeds harder op weg zijn een complete bevolkingsgroep te verketteren. Straks zijn alle moslims weer salafisten. En dus terroristen. Overdreven? Ik maak me geen enkele illusie. Het idee dat de islam een voor het tolerante Westen wezensvreemde religie is, wordt al dik twintig jaar met verve uitgedragen.

Wilders en Baudet staan in de peilingen samen op een zeteltje of dertig. De traditionele partijen, VVD en CDA voorop, hebben het extreemrechtse gedachtegoed allang een plaats in hun programma’s gegeven. ‘Pleur op’ blijkt beter aan te slaan dan ‘Kom in verzet’.

Salafisten wijzen onze samenleving af, menen deskundigen. Goh, hoe zou dat nou komen?