De Australische methode: laat vluchtelingen verrekken in een concentratiekamp elders

“Een zevenentwintigjarige Soedanese vluchteling[, Faysal Ishak Ahmed,] is vandaag 24 december 2016 helaas bezweken aan verwondingen, opgelopen na een val bij een beroerte in het Regionale Verwerkingscentrum Manus.

Hij is overgebracht naar de kliniek van International Medical and Health Services op Manus voor eerste hulp. Vandaar is hij per vliegtuig vervoerd naar Australië voor verdere behandeling. Hij stierf in het Royal Brisbane and Women’s Hospital.

Het departement is zich niet bewust van verdachte omstandigheden rond zijn dood en zendt zijn medeleven naar zijn familie en vrienden.
De dood wordt gemeld aan de patholoog-anatoom van Queensland. Er worden geen verdere mededelingen verstrekt.”

Tot zover de mededeling van het Departement van Immigratie van Australië. Berichtgeving aangaande de dood van de man spreekt van een voortdurend weigeren van behandeling van iemand die zich ziek voelt. Een dokter krijgt hij niet te spreken. Een verplegende voegt hem voortdurend toe: “Jou mankeert niets”.

Zomaar een verhaal over zomaar een vluchteling die in het kader van de “houd-Australië-blank”-politiek van het regime “verwerkt” [werkelijk, zo heet het!] wordt op een eiland behorende bij Papoea-Nieuw-Guinea. Anderen verkommeren op het formeel onafhankelijke Nauru.
Het concentratiekamp op Manus is al bijna twee jaar geleden door het Hooggerechtshof van PNG als inbreuk op de grondwet aangemerkt, maar dit heeft niets aan de praktijk veranderd.

– Als protest tegen de behandeling van Faysal hebben vluchtelingen de bewakers van twee onderdelen van het kamp verjaagd.