De ‘andere’ top van Latijns-Amerika en EU

Naast de topontmoeting tussen de staatsleiders van CELAC met de EU in Brussel op 10-11 juni 2015 ging ook een ontmoeting door met sociale organisaties uit Latijns-Amerika, samen met Latijns-Amerikanen die in de EU wonen en met Europese solidariteitsorganisaties.

In het evenementencomplex Passage 44 te Brussel verzamelden zich bijna 1500 enthousiaste deelnemers aan de Cumbre de los Pueblos (topontmoeting van de volkeren). Thema van de bijeenkomst was: Construyendo alternativas (alternatieven bouwen).

Zowat alle Spaanssprekende landen hadden vertegenwoordigers ter plaatse. Meestal kwamen ze vanuit diverse hoeken van de EU, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, maar ook heel wat Latijns-Amerikanen waren speciaal voor deze samenkomst overgevlogen uit Colombia, Ecuador, Nicaragua, Honduras, Argentinië, Chili, Uruguay, Cuba en Venezuela.

Opvallend veel aanwezigen toonden hun solidariteit met die laatste twee landen. Dat zag je onder meer aan de T-shirts met de eigen vlag samen met die van Cuba en/of Venezuela of aan de beeltenis van Hugo Chávez op T-shirts uit Honduras, Uruguay, Colombia…

Opvallende afwezigen op deze samenkomst waren blanke Europeanen. De vertegenwoordigers van Europese solidariteitsorganisaties zijn grotendeels zelf mensen met roots in Latijns-Amerika. Dit soort samenkomsten behoort niet langer tot de politieke cultuur van het maatschappelijk middenveld in de EU. Dat heeft alles te maken met de fundamenteel verschillende maatschappelijke context, geschiedenis, sociale verhoudingen… (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be