De Amerikaanse oorlogen komen naar huis

Het is vreemd dat, te midden raciale spanningen na de moord op twee zwarte mannen door de politie in Louisiana en Minnesota begin juli 2016, en de moord op vijf witte politieagenten door een zwarte sluipschutter in Dallas, één Amerikaanse realiteit onbesproken blijft, namelijk die van de oorlogvoerende VS.

De VS vecht al bijna 15 jaar oorlogen in andere landen. Ook al lijken deze oorlogen ver van huis, toch komen ze terug naar de VS zelf, op een vaak onopgemerkte manier.

In de jaren dat de VS zich op een globaal niveau is gaan bewapenen, doet er zich in het land zelf ook een wapenwedloop voor. Amerikaanse wapens, voertuigen en militaire apparatuur (zoals gepantserde terreinwagens) uit verre slagvelden komen via het Pentagon terecht bij de Amerikaanse politie. Ook Veteranen die terugkeren uit Irak en Afghanistan gaan vaak werken bij de politiediensten.

Terwijl de politie militariseert, komen ook steeds meer wapens terecht bij de Amerikaanse bevolking. Wapenhandelaars maken hier volop reclame voor. Steeds vaker dragen burgers dus een wapen in het openbaar.

Dit alles resulteert dan in gebeurtenissen zoals in Dalles. Micah Johnson was een veteraan van de Army Reserves. Hij was op militaire missie geweest in Afghanistan en oefende thuis zijn militaire technieken. Tot hij op een dag, gewapend met semi-automatische wapens en woedend over het politiegeweld tegen zwarte burgers, vijf witte agenten doodschoot.

Eén van die agenten was een Navy-veteraan (Amerikaanse zeemacht) die drie militaire missies achter de rug had in Irak. Een andere agent was bij de Marine. Hij trainde lokale politie bij DynCorp, een private onderneming, in Irak en Afghanistan.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be