De alles-dichtgooien-veiligheid

Screenshot frontexSoms kan één woord een enorm verschil maken. Gisteren vertelde EU-commissaris Frans Timmermans dat een meerderheid van de vluchtelingen die op dit moment aankomen in Europa economisch vluchteling zijn volgens de laatste cijfers van Europese grensbewaker FRONTEX. De Nederlandse media reageerden verheugd op dit negatieve nieuws en maakten er weer nieuwe werkelijkheden van. Elsevier kopte met ‘Timmermans: 60 procent van migranten is geen vluchteling’ en voor het gemak liet de redactie weg dat het om het nu ging. Ook de Telegraaf liet het woord ‘nu’ weg. Andere media volgden en op sociale media was het feest voor mensen die op zoek zijn naar bevestiging voor hun voorstelling dat alle vluchtelingen criminelen en verkrachters zijn die ons willen doodmaken, op onze kosten hier gratis willen leven en onze huizen, banen en vrouwen afpakken.

De cijfers van FRONTEX over de langere termijn laten zien dat de helft van alle personen die in Griekenland aankomen uit Syrië komt. In Griekenland worden alleen mensen doorgelaten die uit Syrië, Irak en Afghanistan komen. Vluchtelingen of asielzoekers uit andere, ‘veilige’ landen zoals Iran blijven daarom vastzitten in Griekenland en mogen niet doorreizen naar andere landen. Dat sommigen dat toch doen wordt Griekenland zwaar aangerekend door de hardliners in de EU, Nederland voorop. Dat Griekenland worstelt met de enorme toestroom is al jaren bekend. Hoe kan het ook anders als je een land sloopt om de eigen banken te behagen en de eigen brievenbusindustrie veilig te stellen en de eigen bevolking weet te sussen met de mededeling dat Grieken van nature lui en corrupt zijn en daarom niet op hulp kunnen rekenen.

Timmermans gaf zijn interview omdat hij vindt dat economische vluchtelingen het draagvlak ondermijnen voor vluchtelingen van oorlogsgeweld. Er zijn allerlei vormen van ellende in de wereld, maar armoede mag geen reden zijn voor verblijf in het rijke Europa. Nu dreigen sommigen landen Griekenland opnieuw uit Schengen te zetten. Daarbovenop wil de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, dat de enorme problematiek rond vluchtelingen en asielzoekers in twee maanden is opgelost. Als dat niet lukt, en dat is waarschijnlijk gezien de korte termijn, dan moet Schengen tijdelijk buiten werking worden gesteld. Timmermans is het daarmee niet eens en waarschuwt voor de economische gevolgen, met name voor de transportsector.

Mocht Schengen werkelijk buiten werking worden gesteld — dat is onwaarschijnlijk gezien de economische belangen, zeker die van Nederland — dan zullen extreemrechts, conservatieven en nationalisten dat als overwinning vieren. Wat het ook wordt, het is een perfect scenario voor een politieke aardverschuiving. In maart volgt de definitieve afwijzing van de EU door het Telegraaf-referendum GeenPeil over het associatieverdrag met de Oekraïne, weliswaar raadgevend maar het gaat om het gevoel. Het toeval wil dat dan ook het proces tegen Wilders begint. Na het Nederlandse voorzitterschap van de EU volgen vervroegde verkiezingen. Ondanks de leugens, integriteitsschandalen en andere onverkwikkelijkheden winnen PVV en VVD de verkiezingen en met het CDA krijgt Rutte een derde termijn. Nederland gaat dan letterlijk op slot.

Dat is als je de peilingen mag geloven. Die geven zeker weer hoe er over Europa en vluchtelingen wordt gedacht, maar het zijn maar peilingen. We leven weliswaar in de veiligste tijd ooit, nog nooit voelde men zich zo onveilig. Er worden 150 agenten opgeleid en uitgerust met een machinepistool dat schiet als een mitrailleur. Dat is in reactie op de aanslagen in Parijs. Een woordvoerder van politievakbond ACP ging zover te suggereren dat om optimaal nationale veiligheid te garanderen ook wijkagenten met mitrailleurs zouden moeten patrouilleren. Een woordvoerder van de korpsleiding wist in het AD te melden: “Het zou kunnen dat burgers van deze wapens schrikken. Maar we leven in andere tijden.” Alsof je ook niet kunt schrikken vanwege een mitrailleur bij jou in de straat.

Lees Flip van Dyke over de 60%